Правоохоронний комітет Ради з ініціативи депутатів Авакова та Коломойського просуває незаконну постанову про звільнення Ситника

Сьогодні правоохоронний комітет Верховної Ради несподівано вніс зміни до свого порядку денного та вирішив розглянути незаконну постанову про звільнення директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артема Ситника. Депутати рекомендували профільному регламентному комітету запропонувати винести цю постанову на розсуд Верховної Ради. 

“Фактично це означає, що правоохоронний комітет пропонує Раді розглядати постанову попри її очевидну незаконність” – коментує член правління Центру протидії корупції Олена Щербан.

Питання постанови підняв депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський та депутат від ОПЗЖ Ілля Кива. Маніпулюючи, вони пропонували негайний розгляд цієї постанови, незважаючи на те, що вона незаконна. 

Голова правоохоронного комітету Денис Монастирський, якого вважають близьким до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, заявив, що вважає цю постанову незаконною, та попри це запропонував залишити це питання на розсуд Верховної Ради. 

«Монастирський з одного боку визнає незаконність постанови, а з іншого просить комітет підтримати направлення її на голосування в сесійну залу. Політична доцільність Авакова та інтерес Коломойського важливіші Монастирському за законність”, — коментує голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін. 

У правоохоронному  комітеті на Авакова орієнтуються ще кілька депутатів: представник «Слуги народу» Олександр Бакумов, вже згаданий Ілля Кива, а також Григорій Мамка.

Зауважимо, що постанова про звільнення Ситника незаконна тому, що закон “Про Національне антикорупційне бюро” не містить такої підстави для звільнення директора НАБУ як визнання винною особи у вчиненні адміністративного правопорушення. Саме щодо цього Ситник і отримав судове рішення, яке водночас є дуже сумнівним з огляду на упередженість поліції, яка складала протокол, та суду, який виносив рішення. 

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року стало відомо про рішення апеляційного суду, внаслідок якого він потрапив до «реєстру корупціонерів». 

Керівника НАБУ звинуватили в отриманні подарунку у вигляді 25 тисяч гривень (тисячі доларів) за 6 днів відпочинку на базі відпочинку в селі Рівненської області.

Протоколи складали оперуповноважені з Департаменту захисту економіки Національної поліції. Вручала їх Ситнику теж Нацполіція посеред дороги, зупинивши  авто, коли він прямував у відрядження до Харкова. 

Нацполіція звинувачує Ситника та його друзів  в тому, що їх відпочинок оплатила інша людина. Поліція Авакова зробила висновок, що це був незадекларований подарунок. Головним доказом у справі стали свідчення особи, яка цей відпочинок Ситнику «організувала» – бізнесмена Миколи Надейка. Останній вказав, що він оплатив відпочинок за власні кошти. 

Ситник і його друзі в суді підтвердили, що витрати у 25 тисяч гривень були поділені порівну між ними. Але це не стало аргументом як для суду, так і для поліції.Рішення щодо Ситника у першій інстанції виніс Олексій Рижий, який сам був фігурантом кримінального провадження щодо хабара, яке на момент суду щодо Ситника розслідувала поліція.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Фінкомітет Ради погодив псевдореформу БЕБ “імені Татарова”. Її не погодили міжнародні партнери, але погодив Зеленський
Верховна Рада зібралася підтримати “татарівську” версію “реформи” БЕБ. Псевдореформу, яка не відповідає вимогам міжнародних партнерів, хочуть підтримати на комітеті вже сьогодні
Без повноцінної переатестації: Кабмін погодив модель Татарова щодо збереження контролю над БЕБ для подальших знущань над українським бізнесом

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності