Правоохоронна реформа: Раді рекомендують в другому читанні схвалити самостійну прослушку для НАБУ

Сьогодні 18 вересня Комітет парламенту з правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді в другому читанні ухвалити законопроект №1009, який стосується змін в кримінально-процесуальному кодексі. До парламенту його вніс президент України Володимир Зеленський.

Зокрема, пропонується надати дозвіл Національному антикорупційному бюро (НАБУ) і Державному бюро розслідувань (ДБР) самостійно проводити “прослушку”. Досі це здійснюється через Службу безпеки України.

Крім того, цей проект закону скасовує так звані “правки Лозового”– обмеження терміну досудового розслідування до оголошення підозри. Запропоновані зміни також передбачають дозвіл слідчим і прокурорам призначати експертизи, а стороні захисту (адвокатам) – самостійно залучати експертів. Скасовується також державна монополія на експертизи у кримінальних справах.

Правоохоронний комітет ради погодив ці зміни до другого читання.

Водночас експерти ЦПК звертають увагу, що президентський законопроект передбачав норму, яка дозволяла не відпускати корупціонерів “під заставу”. Зараз при корупційних злочинах суд зобов’язаний визначити розмір застави, коли обирає взяття під варту. В такому разі корупціонери виходять із СІЗО, сплачуючи заставу. Існує низка випадків, коли після її сплати вони навіть залишали країну. 

Саме тому в проекті була пропозиція надати суду право суду не обирати заставу як запобіжний захід – у випадку підозри в тяжкому або особливо тяжкому корупційному злочині. Однак профільний комітет не схвалив цю норму.

“Дивує, що депутати “Слуги народу” не підтримали норму про заставу. Хоча пропонував її саме президент Зеленський, без якого більшість з них не отримала б свій депутатський мандат”, – наголошує голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Законопроект також скасовує обмеження слідчих дій щодо народних депутатів, але не одразу після набрання чинності як пропонував президент, а  лише із 1 січня 2020 року – до цього часу правоохоронцям все ще не можна буде прослуховувати та обшукувати народних обранців. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Фінкомітет Ради погодив псевдореформу БЕБ “імені Татарова”. Її не погодили міжнародні партнери, але погодив Зеленський
Верховна Рада зібралася підтримати “татарівську” версію “реформи” БЕБ. Псевдореформу, яка не відповідає вимогам міжнародних партнерів, хочуть підтримати на комітеті вже сьогодні
Без повноцінної переатестації: Кабмін погодив модель Татарова щодо збереження контролю над БЕБ для подальших знущань над українським бізнесом

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності