Правоохоронці зливають справу про 500 мільйонів переплати на столичному метро соратнику Януковича

Генеральна прокуратура не хоче розслідувати справу про переплату 500 млн. на столичних вагонах метро, які поставляє компанія близького соратника Януковича – Юрія Іванющенка, відомого під прізвиськом Юра Єнакіївський.

Враховуючи суму та фігурантів справи, її мала б розслідувати Генеральна прокуратура, як розкрадання державного майна в особливо великих розмірах та за участі близького оточення Януковича. Тим не менше, ГПУ перекинуло цю справу на міліцію метрополітену.

“Із самого початку справу заминали: то кваліфікацію не ту дадуть, мовляв справа не суттєва і хай розслідують інші,  а тепер взагалі перекинули на міліцію метрополітену, яка ловить кишенькових злодієв, – розповідає Устінова Олександра, член правління “Центру протидії корупції”.  – Небажання Генеральної прокуратури розслідувати справу Іванющенка та вкрадених 500 млн. у киян, говорить лише про те, що її хочуть непомітно закрити”.

Слід відзначити, що Генеральна прокуратура мала оскаржити рішення Київської міської ради, про виділення додаткових 500 млн. компанії соратника Януковича, але цього теж не було зроблено.

“Ми наголосили на необхідності негайного звернення до суду з позовом для скасування рішення щодо продовження злочинної угоди. Замість цього прокуратура обмежилась рішенням про притягнення до дисциплінарної відповідальності слідчого та керівника слідчого відділу”, – каже Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції». – Це дає нам додаткові підстави припускати, що справу хочуть закрити. ГПУ вперто не помічає очевидні факти. В решті-решт, бездіяльність Генпрокуратури може коштувати бюджету Києва ще півмільярда гривен”.

Нагадаємо, що за інформацією CorruptUa, опублікованій на сайті Українська правда, комунальне підприємство «Київпастранс», за рішенням Київради, подовжило контракт, змінивши умови договору, з компанією «Укррослізинг» на поставку вагонів для київського метро.  Так, здавалося б, незначна зміна цифр  в старому розпорядженні “Про придбання вагонів метрополітену” з “2010-2014” на “2010-2018” не мала нічого цікавого, тим не менше обійшлася бюджету Києва у додаткові 500 млн. гривень.

Перевірки Державної фінансової інспекції ще відразу після проведення тендеру у 2009 році показали, що вагони закуповувалася за втричі завищеними цінами та завозилися в Україну в обхід, щоб не сплачувати податки.

У Держреєстрі судових рішень налічується близько 20-ти судових справ, що безпосередньо стосуються даного тендеру та процедури закупівлі. На додаток до них залишилися дані перевірок податкової та Держфінінспекції, які однозначно заявляли про гігантські переплати і незаконних схемах поставок, але вся ця інформація дивним чином пройшла повз нового керівництва метрополітену та депутатів Київради, які подовжили контракт до всього ще й прив’язавши виплати до курсу долара.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності