Поліція вже закрила справу “зеленого тарифу” опоблоківців, яку їй незаконно передали прокурори Холодницького

Старший слідчий Національної поліції України Борець І.В. закрив справу “зеленого тарифу”, яку прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) незаконнопередали поліції. Про закриття справи повідомила Генеральна прокуратура України (ГПУ) у відповіді на запит Центру протидії корупції. 

Як йдеться у відповіді, справу щодо розкрадання 300 млн грн на махінаціях із зеленим тарифом закрили ще 17 травня 2019 року. 

“Передача перспективної справи антикорупційного бюро до поліції фактично означає “поховання” такої справи.  Саме тому ми передбачали такий розвиток подій, коли дізналися про це. Ми переконані, що відповідальність за таке злиття несуть прокурори САП. Таким чином вони знайшли зручніший спосіб зливати гучні справи,  адже якщо закривати їх самим — це б’є по репутації.  Ми бачимо приклади коли фігуранти готові платити величезні хабарі лише за передачу справ в поліціїю”,— коментує член правління Центру протидії корупції Олена Щербан. 

Нагадаємо, що підконтрольне місцевим депутатам від “Опоблоку” в Запорізькій області Руслану Божко та Олександру Рєпкіну підприємство “Токмак Солар Енерджі” продавало держпідприємсту “Енергоринок” електроенергію за завищеною вартістю. За інформацією детективів НАБУ, розкрадання на схемі сягають 300 млн грн платників податків. 

За висновками слідства, “Токмак Солар Енерджі” отримало зелений тариф, подавши підроблені документи про введення ще не побудованих площ в експлуатацію.

Йдеться про розкрадання в розмірі 300 млн грн, до якого можуть бути причетні депутати обласної ради — це означає, що справа підслідна НАБУ та САП. 

Однак прокурори САП ще у грудні 2018 року передали справу в Національну поліцію, порушивши вимоги підслідності, визначені ст. 216 Кримінального процесуального кодексу. 

Більше того, науковці Інституту держави і права імені В.М.Корецького Національної академії наук України дійшли висновку, що справа “зеленого тарифу”, підслідна лише Національному антикорупційному бюро. 

Відповідно до даних сайту НКРЕКП, тариф підприємству встановлений до 2030 року. Тобто після закриття справи Національною поліцією схемщики можуть спокійно продовжувати обкралати державу. За попередніми підрахунками, збитки державі за цією схемою до 2030 року становитимуть понад 1 млрд грн. 

Зауважимо, що справа “зеленого тариф” уже внесена до “Реєстру злитих справ”, куди потрапляють випадки, де реальним вирокам заважають деякі прокурори САП та їхній керівник Назар Холодницький. Реєстр уже налічує 20 “злитих” справ. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності