“Подати правки – це х*й*я”, “треба допомогти екології” та плюшки, пиріжки і сочніки: що прозвучало на відео у засіданні щодо нардепа Юрченка

Учора, 2 лютого, у Вищому антикорупційному суді вібулося засідання у справі народного депутата Олександра Юрченка та його неофіційного помічника Івана Фіщенка, яких обвинувачують в підбурюванні та отриманні хабаря. Судді Тетяна Гавриленко, Олена Танасевич та Катерина Сікора досліджували відео та аудіо першої зустрічі Олександра Юрченка, Івана Фіщенка та детектива під прикриттям, залегендованого під ім’ям Володимир Демченко. У цій справі він грав роль представника іноземної компанії із Нідерландів, яка нібито хотіла збудувати сміттєспалювальний завод під Києвом за 200 млн євро. 

Демченка вже допитали в суді у цій справі, але робилося це у закритому засіданні. За словами прокурора, до нього застосовано заходи безпеки через наявні ризики.

Першими на відео, яке досліджувалося вчора у суді, зустрілися Фіщенко і Демченко, а нардеп Юрченко мав приєднатися до них трохи згодом.  Перед зустріччю Фіщенко досить скептично висловлювався щодо здібностей нардепа Юрченка, зокрема охарактеризував його у розмові так: “Воспринимай его, как, ну больного товарища, я просто предупредил”.

На початку розмови Фіщенко пояснював, що вони готові подати будь-які правки, які потрібно: “Пишите, все пишите. Мы всё подадим”.  

Демченко також запитував у Фіщенка, де він живе, в місті чи за містом?

Фіщенко: “Ну как за городом, я в городе в частном доме. Мы очень богатые”.

Демченко: “Так я ж не спорю”.

Фіщенко: “Очень. Крайне богаты”.

Демченко: “Я рад, чем больше людей богатых в Украине, тем оно поинтересней. Яхти плавають, парусніки, машини красіві їздять”.

Декілька місяців тому дружина Фіщенка хотіла скасувати арешт з автомобілів Тесла, БМВ Х6 та Тойоти, однак їй відмовили. У майбутньому ці авто можуть бути конфісковані в дохід держави.

Згодом на зустріч прийшов Юрченко, який майже одразу почав вихвалятися тим, що він один з тих, завдяки кому історія з питанням сміття в Україні почала рухатися. Він також говорив про свій вплив на думки та позиції депутатів “в усіх аспектах” і про те, що питання закривається прямо на ньому: “Безпосередньо у фракції я учитуюсь, як 

спікер з екологічних питань, є головним стейкхолдером в історії сміття. ЗМІ асоціює мене, як людину, яка бореться за створення сміттєпереробної галузі в Україні”.

Крім того Юрченко у розмові підтвердив, що внесення потрібних правок – це “його територія, його гра і поле діяльності”, але особисто говорити про конкретику не дуже хотів і постійно пропонував обговорювати це тільки із Фіщенком. Завуальовано Юрченко називав такі розмови “про підтримку екології в Україні”: “Обговорюйте з Іваном ці питання, що необхідно взяти там, лісів-голосів скільки. Ну, як допомогти екології. I якщо ми там всі питании погодимо, то думаю, можна буде починати з того, щоб зареєструвати від мене зміни до законопроєкту. І буду починати компанію, щоб зібрати голоси і підтримку депутатів”.

Демченка цікавила процедура внесення правок, так як Юрченко якраз в цей час мав їхати на відпочинок до Туреччини на 8 днів. Фіщенко відповів, що всі рішення можна вносити у системі електронного документообігу Верховної Ради, їх нібито можна внести звідки завгодно, достатньо буде просто взяти електронного ключа. Юрченко у розмові це також підтверджував.

Фіщенко був незадоволений тим, що юристи Демченка довго готують правки до законопроєкту. На це Демченко відповів, що “це ж не баклажанну ікру готувати”. Фіщенко у відповідь сказав, що “подати правки – це х…я, а от проголосувати зовсім інша справа”: “Мы можем подать туда хоть бумажку с надписями: “х…й, х…й, х…й”. Вот так прямо рядками”. Юрченко це підтвердив і сказав, що самим головним є те, щоб їх підтримали.

Також на зустрічі Демченко запитував у Юрченка, чи співпрацюють вони із правоохоронцям, щоб ті не блокували роботу. На що нардеп відповів: “якщо ми з вами домовляємося і працюємо, то просто беремо інвестиційну компанію, яка для втілення нашої мети сама працює з усіма органами”.

З цікавого: на зустріч Юрченко прийшов з телефоном, на якому була наклейка з написом “НАБУ” і пояснив цей факт тим, що він народний депутат. 

Далі розмова пішла про форму власності майбутнього заводу і саме тут вперше всплили славнозвісні “плюшки”:

Фіщенко: “по-перше, треба Наглядова рада, по-друге “возможность раздать какие-то плюшки людям, которые участвовали в процессе. Это намек”. Пізніше Фіщенко уточнює, що це “не про ті плюшки, які просто віддав і забув”, а мова йде про інтерес у довгостроковій співпраці. Далі відбувається діалог такого змісту:

Демченко: “Це цікаво, але не на даній стадії”. 

Фіщенко: “Мы с тобой разговаривали. Вы сейчас открыли завод, а завтра 

его на х…й закрыли?”.

Демченко: “Дивися, я так понімаю, ти говориш про частину в бізнесі, правильно?”

Фіщенко: “Ну мікрочастину”.

З подальших висловлювань Демченка стає зрозуміло, що він не розумів, про які саме “плюшки” йде мова:

Демченко: “Таке відчуття, що я вам з Амстердаму буду пакети передавати: плюшки, кексики”. 

Юрченко уточнює: “Самі звичайні плюшки він має на увазі”. 

Демченко перепитує: “Плюшки, плюшки це російські ці, як їх пірожкі?”. 

Фіщенко: “Сочник – это вот такой пирожок с творогом, с творогом”. 

Вони знову повертаються до розмови про передачу мікрочастини в майбутньому бізнесі. Демченко на це каже, що питання може обговорюватися і він розуміє, про що йде мова. Але формулювання “плюшки” він перший раз чує.  На це Фіщенко відповідає (ймовірно звертаючись до Юрченка – ЦПК): “Он еще не готов быть депутатом, деньги, про плюшки ничё не понимает”. Юрченко на це ствердно відповідає: “Не готов”. Цей діалог складно зрозуміти якось інакше, ніж те, що і Юрченко, і Фіщенко в той момент прекрасно розуміли, що під “плюшками” мова йде саме про “гроші”.

Спершу головуюча суддя сказала, що на записі не чути слова “деньги”, але при повторному прослуховуванні щонайменше одна із суддів колегії підтвердила, що це слово на записі звучало, схвально похитавши головою.

Демченко пояснював, що “інвестори з Нідерландів”, які за легендою мали будувати сміттєспалювальний завод під Києвом, не зрозуміють, що таке  “плюшки”, тому треба конкретика. Юрченко сказав, що можна говорити “допомогти екології”.

Наприкінці зустрічі Демченко також нагадав про розробку закону “Про тверді побутові відходи”, який нібито був також потрібний інвесторам. Юрченко підтверджував, що по цій історії його підкомітет є профільним і він є головний: “це чистий я”.

У наступних засіданнях мають продовжити дослідження записів оперативно-розшукових заходів. Зокрема, на оприлюдненому на досудовому розслідуванні відео зустрічі між Фіщенком і Демченком, яка відбулася через два дні після описаних вище подій, Демченко сказав: “З одного боку все зрозуміло. Але я не розумію, допомога екології, як це звучить. Плюшки, я так розумію – це бабки?”. На що Фіщенко відповів: “Ти ж запитав – я відкрито кажу. Він просто нічого взагалі не може озвучувати, ну… Він не може. Його слухають, постійно, усі. У нас було вже просто багато дуже моментів. Але він нічого взагалі”. Демченко знову уточнив: “Тобто, допомога екології – це бабки, грубо кажучи?”. На що Фіщенко відповів ствердно.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності