Плівки ОАСКу: Верховний Суд підіграв фігурантам і поставив під ризик розслідування

Судді Верховного суду Олександр Ємець (головуючий), Наталія Білик і Валентина Щепоткіна не передали до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду справу про визначення підслідності у справі плівок ОАСКу.

4 серпня 2020 року Печерський районний суд Києва незаконно зобов’язав Генерального прокурора забрати з Національного антикорупційного бюро (НАБУ) справу суддів Окружного адміністративного суду Києва за скаргою підозрюваного у цій справі заступника голови ОАСК Євгенія Аблова.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) оскаржив це рішення в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду (ВАКС). Проте Аблов паралельно оскаржив позитивне для себе рішення в Апеляційному суді Києва, щоб уникнути розгляду у ВАКС. Але Київська апеляція звернулася до Верховного Суду, аби той вирішив, де має розглядатися така справа.

Фактично Верховний Суд мав би передати справу про вирішення підслідності до апеляції ВАКС, адже всі скарги і клопотання у справах НАБУ і САП розглядаються виключно в Антикорсуді. До того ж Верховний Суд має відповідну практику, за якою із загальних судів ці справи передають до ВАКС.  

Але судді Ємець, Білик і Щепоткіна повернули назад подання Апеляційного суду Києва. 

Від нереформованої Київської апеляції може зараз залежати доля розслідування справи плівок ОАСК. Адже там можуть як підтримати незаконне рішення Печерського суду, що буде так само незаконно, так і взагалі затягувати справу, не передаючи матеріали у ВАКС. Обидва варіанти — на користь Вовка, Аблова і ко”,  — коментує юрист Центру протидії корупції Андрій Савін.

Паралельно рішення Печерського районного суду хоч оскаржили і в Апеляційній палаті ВАКС, але матеріали справи будуть саме в Апеляційному суді Києва, тому все залежить від того, яке рішення ухвалить він. А там можуть або залишити без змін незаконне рішення Печерського суду, або ж скасувати його.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності