Новий очільник Донецької ОДА не подав електронну декларацію

Новопризначений очільник Донецької ОДА Олександр Куць не подав електронну декларацію, ймовірно прикриваючись службою в СБУ.

У п’ятницю, 22 червня, Президент Петро Порошенко підписав Указ про призначення генерала СБУ Олександра Куця головою Донецької обласної державної адміністрації. Однак, як з’ясувалося, Куць не подав перед призначенням електронну декларацію. Це є грубим порушенням закону та несе за собою кримінальну відповідальність.

Зауважимо, що Олександр Куць до 22 червня був головою управління СБУ в Донецькій і Луганській областях, поки Указом Президента його не звільнили. На думку юристів  Центру протидії корупції, Куць може й досі залишатися в лавах СБУ та очевидно використовує це, щоб не подавати е-декларацію.  

У законі чітко сказано, що кандидати на посаду голів ОДА мають подавати електронні декларації перед призначенням, — стверджує  юрист Центру протидії корупції Андрій Савін. — Олександр Куць цього не зробив, хоча він не є секретним “агентом”, і не може прикриватися статусом службовця СБУ, щоб не показувати свої статки. Ми оскаржуватимемо такі дії в НАЗК, крім того є всі підстави звернутися до суду, вимагаючи подання ним електронної декларації, як публічної особи”, — додав юрист.

Більше того, закон забороняє одночасно займати посаду голови ОДА та нести службу в СБУ.

Нагадаємо, що аналогічна ситуація була під час призначення голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля, який перебував на посаді контррозвідувальника СБУ і цим самим хотів звільнити себе від подання декларації. Лише після звернень активістів до Президента, НАЗК та подачі ними судового позову Бриль таки опублікував декларацію про свої статки та доходи та виявився дуже небідною людиною, як для особи, яка все життя працювала в державних органах.

Зауважимо, що в 2009-2014 роках Олександр Куць був заступником начальника Головного відділу із боротьби з корупцією та організованою злочинністю (так званий департамент “К”) ГУ СБУ у Києві та Київській області. Після цього він рік відпрацював на посаді начальника київського главку СБУ, а від березня 2015 року призначений начальником управління СБУ в Донецькій області.

Майже рік тому, 21 серпня 2017 року, Президент об’єднав управління СБУ в Донецькій та Луганській областях і призначив Куця начальником цього управління.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності