Нівелювали роль міжнародників: Вища рада правосуддя заблокувала судову реформу

Вища рада правосуддя 10 грудня затвердила положення про проведення конкурсу до Вищої кваліфкомісії суддів (ВККС). Згідно з ним, повністю нівельовується роль міжнародних експертів при доборі членів до нової ВККС. 

Цим самим ВРП ставить хрест усій судовій реформі, яку розпочав президент.  

Зокрема, ці положення фактично не відрізняються від тих, які кілька днів тому були опубліковані в ЗМІ.

“Цим положенням ВРП вкотре підтвердила необхідність перезавантаження. Адже члени ВРП узурповують владу під час конкурсу до ВККС. Міжнародники не будуть мати ніякого впливу на конкурс. За таким сценарієм членами ВККС найімовірніше стануть судді, контрольовані суддівськими кланами, що означає — ніяких змін” —  коментує експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.  

Що передбачає положення ВРП:

  • Нівелює повноваження конкурсної комісії обирати кращих кандидатів шляхом голосування, зокрема, змушує їх складати рейтинг, де 50% оцінки — результати тестування на знання права. Водночас, процес підготовки самих тестів та методики визначення їх результату координуватиме ВРП; 
  • Зобов’язує конкурсну комісію використовувати лише офіційні джерела та доводити свою оцінку за стандартами кримінального процесу. Іншими словами, без вироку суду комісія не зможе поставити під сумнів кандидата, який приховує свої статки або живе значно дорожчим життям, ніж його офіційні доходи;
  • Судді-кандидати до ВККС отримують незаконні переваги на конкурсі;  
  • ВРП отримує право призначати до ВККС кого захоче, а не тих, кого рекомендувала конкурсна комісія;
  • Незаконно вимагає у міжнародних експертів, щоб вони особисто підтверджували наявність вищої освіти і професійного стажу; 
  • ВРП визначила за собою право звільняти будь-кого з членів конкурсної комісії. 

Таким чином, своїм положенням ВРП повністю нівелює роль міжнародних експертів у конкурсній комісії. Замість того, аби обрати справді гідних кандидатів, конкурсна комісія буде змушена збирати довідки для того, щоб довести винуватість кандитата в якихось порушеннях та обґрунтувати його низьку оцінку. 

Натомість, переможців конкурсу визначатиме не голосування конкурсної комісії, а виставлені бали. Врешті, навіть ці бали не матимуть обов’язкового значення для ВРП, яка, відповідно до положення, зможе не призначати рекомендованих кандидатів. 

Міжнародні експерти навряд погодяться легітимізувати цей фарс під своїм іменем та участю. Також малоймовірно, що доброчесні правники з репутацією захочуть взяти участь у конкурсі, контрольованому старою суддівською системою. 

Нагадаємо, що перезавантаження ВККС — один із ключових елементів змін у судовій системі, ініційованих президентом Володимиром Зеленським. Це реакція на провальне очищення судів і неспроможність попередньої ВККС обрати якісні кадри в судову систему. 

Президент запропонував, щоб нову ВККС обирали не залежні та корумповані судді, а конкурсна комісія з міжнародними експертами. Саме конкурсна комісія, за законом, має визначити 12 найкращих  кандидатів на місця 12 членів ВККС та надати цей список ВРП на затвердження.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності