Недекларування, легалізація і несплата податків: ЦПК звернувся до Венедіктової для відкриття справи проти Дубінського

Центр протидії корупції (ЦПК) звернувся до генеральної прокурорки Ірини Венедіктової із заявою про вчинення злочину народним депутатом від партії “Слуга народу” Олександром Дубінським. Йдеться про ймовірне недостовірне декларування, легалізацію злочинних грошей і ухилення від сплати податків. 

Депутат Дубінський, його матір та колишня дружина володіють загалом 24 об’єктами нерухомості, 17 автівками та 70 сотками землі. Загальна сума майна складає близько 2,5 млн доларів. Водночас частина майна не відображена в декларації депутата, що може свідчити про вчинення злочину — а саме внесення недостовірних відомостей в декларацію.

Наприкінці грудня 2019 року Дубінський почав переписувати частину свого майна на матір і дружину Олесю Цибко. Згодом стало відомо, що Дубінський і Цибко розлучені. Офіційна дата розлучення невідома, проте станом на листопад 2019 вони ще були у статусі одружених. Сам нардеп стверджував в одному з інтерв’ю, що не живе з Цибко з 2014 року. В іншому ж інтерв’ю на запитання про дохід саме його і дружини сказав, що особисто отримує 77 тисяч грн зарплати, тому разом виходить з “до сотки” (100 тисяч грн – ред.). При цьому ведуча перепитувала, чи це сума доходу разом з дружиною. 

Це може свідчити про те, що Дубінський зберігає фактичні сімейні відносини з Цибко, тож, згідно із законом “Про запобігання корупції” зобов’язаний декларувати її майно. Але ні її майна, ні подарованого ним же у декларації не відображено.

Можна припустити, що ніякого реального розлучення не було. Дубінський і Цибко могли розлучитися “на папері” саме для того, щоб не декларувати майно невідомого походження: гроші за ймовірно замовні сюжети Дубінського під час журналістської діяльності, гроші за ймовірне просування інтересів олігарха Коломойського тощо”, — коментує юрист ЦПК Денис Свириденко. 

Також, згідно з інформацією бізнес-реєстру Словаччини, Олександр Дубінський з 30 березня 2019 року по 14 лютого 2020 був єдиним акціонером словацької компанії “DubPro s.r.o.” А вже 18 лютого 2020 року акціонером стала Леся Цибко, колишня дружина Дубінського, з якою у нього фактично можуть зберігатися сімейні стосунки. 

Водночас у декларації Дубінського не відображені корпоративні права власності на компанію, а також інформації про її відчуження або доходи від її діяльності, що є порушенням антикорупційного законодавства і підпадає під ознаки злочину. Також, нардеп не декларує доходів від свого YouTube каналу, які, за його ж словами, у нього були і сягали 3,5 тисяч доларів на місяць.

Приховування численного майна може також свідчити про те, що Дубінський хоче утаємничити ухилення від сплати податків або легалізацію незаконно отриманої власності. Тому ми і звернулися до генеральної прокурорки, адже лише вона вправі відкривати кримінальне провадження щодо народного депутата. 

До речі, нещодавно Центр протидії корупції запустив новий проєкт: #ЗробимоЇхВізиРазом. Він викриває агентів Кремля в українській владі та має на меті заборонити їм в‘їзд до західних країн, які ті обирають для відпочинку та ведення бізнесу. На сайті проєкту є й інформація щодо численних статків Дубінського та його родини, зокрема активів у Євросоюзі, а також про його діяльність проти євроатлантичного і демократичного розвитку України.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності