Не відповідають вимогам і пов’язані з Аваковим: кому хочуть доручити обрання керівника САП

Сьогодні, 1 липня, комітет з питань правоохоронної діяльності визначився з представниками від Верховної ради до складу конкурсної комісії, яка обиратиме керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його заступників та інших керівників підрозділів. Депутати обрали: Дмитра Журавльова (15 голосів), Віталія Куца (15 голосів), Андрія Мелешевича (14 голосів), В’ячеслава Навроцького (13 голосів), Богдана Романюка (11 голосів), Євгена Соболя (14 голосів) та Ларису Удалову (13 голосів). Таким чином: двоє представників від групи “Довіра”, один від “Голосу” і четверо від “Слуг народу”.

Половина із цих людей не відповідає нормі закону, яка вимагає, що членами комісії можуть бути особи з бездоганною діловою репутацією, професійним та моральними якостями, які мають суспільний авторитет. 

Більше того, більше половини із них не має значного досвіду в антикорупційній сфері

“Керівника САП обиратимуть люди, які фактично не мають досвіду в антикорупційній сфері. Це порушення закону і підстава оскаржити таке рішення комітету до суду”, – коментує член правління Центру протидії корупції Олена Щербан.

Нижче даємо аналітику щодо людей, яких погодив комітет, однак які не відповідають вимогам закону. 

Журавльов Дмитро Володимирович (делегований від групи “Довіра”)

Журавльов – перший заступник директора Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України, доктор юридичних наук. Очолює науково-експертну раду підкомітету з питань запобігання і протидії політичній корупції Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції. 

Свого часу Дмитро Журавльов був помічником нардепів від Нашої України Юрія Артеменка та Юрія Стеця, а також депутата від “БПП” Юрія Буглака.

За даними декларації за 2019 рік у власності родини Дмитра Журавльова перебувають: 4 квартири в Києві, квартира в Запоріжжі, дві земельні ділянки у Василькові та житловий будинок у Василькові; авто Mercedes GLC, авто Mercedes GLE; на рахунках в банку родини 3 млн грн, понад 750 тис. доларів США та 600 тис грн. готівкою, додатково дружина позичила третім особам понад 3,2 млн грн. При цьому дружина кандидата Журавльова Зоя Владленівна працює приватним нотаріусом, починаючи з 2011 року.

Кандидат не міг обгрунтувати свій антикорупційний досвід і вказував, що такий досвід полягає в балотуванні у раду громадського контролю НАБУ, роботі над методикою оцінки ефективності діяльності НАБУ і над законом “Про Вищий антикорупційний суд” та роботі в експертній раді при антикорупційному комітеті Ради. При цьому, у чому конкретно полягала робота та який мала результат не пояснив.

 Куц Віталій Миколайович (делегований від “Слуги народу”)

Куц є проректором з наукової роботи національної академії прокуратури України. Дружина Триньова Яна у декларації кандидата на посаду за 2016 рік вказала, що зареєстрована і проживає в селі Чайки. Проте вона не вказує жодного нерухомого майна за цією адресою, хоча за даними державного реєстру речових прав на нерухоме майно Куц став власником квартири у с. Чайки ще у грудні 2015 року.

Нагадаємо, що академія прокуратури ліквідована законодавством, зокрема, через низьку ефективність. Наразі їй на заміну утворено Тренінговий центр. Куц вказав, що його антикорупційний досвід полягає у причетності до роботи із антикорупційним законодавством з 1995 року. Співпрацюючи з академією МВС, він працював з тодішнім скандальним проректором академії МВС і колишнім депутатом Бандуркою О. М., а також розробляв спецкурс для прокурорів з антикорупції. 

На запитання щодо скандалів із зупинкою поліцією його сина через стан наркотичного сп’яніння Куц відповів, що сина виправдали і суд не призначив покарання через неналежно складений протокол поліцією Водночас, в реєстрі судових рішень є декілька справ щодо таких порушень його сином, за одне з яких у 2017 році він був визнаний винним та отримав штраф. 

Романюк Богдан Васильович (делегований від групи “Довіра”)

Доцент кафедри транспортного права та логістики Національного транспортного університету, кандидат юридичних наук, генерал-лейтенант.

Протягом 1977–1994 років Романюк обіймав керівні посади в центральному апараті МВС України: заступника, першого заступника начальника Головного слідчого управління, першого заступника начальника Головного штабу МВС України. Від 1994 до 1997 років – начальник УМВС у Львівській області. 1997 року відряджений до Міжвідомчого науково-дослідного центру з проблем боротьби з організованою злочинністю при Координаційному комітеті по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при Президентові України (підпорядковується Раді національної безпеки і оборони України).

За повідомленням ЗМІ, свого часу Романюка “попросили” піти з посади очільника Львівської міліції за нібито причетність до побиття учасників масових акцій націоналістичних сил.

Удалова Лариса Давидівна (делегована від “Слуги народу”)

Лариса Удалова – директор Інституту післядипломної освіти МВС та начальник кафедри Кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ, є однією із засновниць ГО “Всеукраїнська асоціація науковців та фахівців у сфері оперативно-розшукової діяльності”. 

Кандидатку просував на комітеті депутат не від “Слуги народу”, а від ОПЗЖ Григорій Мамка, якого пов’язують з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Пані Удалова була науковим керівником  у Мамки, який захистив з її допомогою кандидатську та докторську дисертацію. На запитання членів комітету щодо корупції в академії МВС, Удалова відповіла, що в академії відсутня корупція.

Нагадаємо, лише третина людей, яких делегували фракції до конкурсної комісії, відповідали цим критеріям. 

У листопаді 2020 року закінчується 5-річний термін, на який призначали  керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Конкурсна комісія складається з 11 осіб: 4 представників ради прокурорів, яких раніше визначили, та 7 делегованих Верховною Радою. Цей список, який сьогодні затвердив комітет, мають проголосувати у залі Ради вже найближчим часом. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Новий рекорд: петиція про скасування “правок Лозового-Іонушаса” зібрала 25 000 голосів лише за годину. Наступна ціль – 100 000 підписів
ЦПК закликає президента подати законопроєкт про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”: ОП з другої спробу опублікував петицію
В ОП з вигаданих причин відмовилися реєструвати петицію ЦПК до Зеленського про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”. ЦПК буде подавати петицію вдруге

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності