НАЗК взялося за незадекларований годинник Hublot генпрокурорки Венедіктової

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) перевірить факт приховування генеральною прокуроркою Іриною Венедіктовою інформації щодо придбання дороговартісного годинника Hublot Big Bang за заявою Центру протидії корупції (ЦПК).  

У січні 2020 року Ірина Венедіктова, яка на той час виконувала обов’язки керівника Державного бюро розслідувань (ДБР), брала участь у координаційній нараді ДБР. На фото наради видно, що на руці Венедіктової елітний швейцарський годинник Hublot, вартість якого може коливатися від 5 до 10 тисяч євро. 

Так само дороговартісний годинник помічено на руці Венедіктової у березні 2020 року, вже на посаді генеральної прокурорки. 

У разі придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів (100 тис грн), закон вимагає повідомляти про це НАЗК. Утім, такого повідомлення від Венедіктової немає в реєстрі декларацій. 

Також у декларації чиновниці за 2019 рік немає жодної згадки про годинник. А в декларації 2015 року вона зазначала у власності два коштовних годинники, включаючи Hublot. 

Тож ЦПК звернувся до НАЗК з проханням провести перевірку та з’ясувати: чи Венедіктова не прозвітувала про купівлю годинника, чи свідомо не вказала його у декларації за 2019 рік. 

Нацагентство почало перевірку Венедіктової і надіслало вимоги про витребування необхідних документів для її здійснення, про що повідомило ЦПК у відповідному листі.

Венедіктова не захотіла пояснити громадськості, чому її годинника немає в декларації. У коментарях ЗМІ та в інтерв’ю вона не давала конкретної відповіді, казала, що порушень немає і нібито все чисто. Що ж, тепер доведеться пояснювати усе НАЗК”, — коментує ситуацію юрист ЦПК Андрій Савін.  

Якщо НАЗК підтвердить порушення, складе адміністративний протокол, а суд визнає Венедіктову винною в цьому адмінправопорушенні, пов’язаному з корупцією, то їй загрожуватиме звільнення з посади (частина 2 ст. 54 ЗУ “Про прокуратуру”).

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені
“Это п*здец конечно. И украл ты всего-то навсего 403 млн грн”: найцікавіші моменти з обрання запобіжки Пашинському

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності