НАЗК перевірить законність безплатного перельоту Єрмака з Мінська

Національне агентство з питань запобігання корупції почало перевірку дій голови Офісу президента України Андрія Єрмака. Він повертався приватним літаком з Мінська після засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі. Це може трактуватися як подарунок, оскільки Єрмак не заплатив за цю послугу. 

Про це йдеться у відповіді НАЗК на звернення Центру протидії корупції. 

Так, 11 березня 2020 року журналісти зафіксували прибуття Андрія Єрмака приватним літаком із Мінська, яким зазвичай користується олігарх Віктор Пінчук.

Сам Єрмак повідомив, що переліт запропонував йому другий президент України, тесть Пінчука Леонід Кучма, і він не знає, хто саме оплатив цю поїздку.

Така послуга вважається подарунком в розумінні закону «Про запобігання корупції». Єрмак обіймає посаду, яка підпадає під дію цього закону. Проте закон забороняє отримувати подарунки, вартістю більше, ніж один прожитковий мінімум – зараз це 2102 гривні.

«Цей приватний переліт на літаку олігарха має всі ознаки подарунку. Очевидно що така послуга коштує дорожче, ніж розмір дозволеного законом подарунку. Сподіваємося НАЗК складе та направить до суду протокол на керівника Офісу президента за цим фактом», – зазначає юрист «Центру протидії корупції» Андрій Савін.

У випадку підтвердження цього порушення, Андрію Єрмаку загрожує штраф від 1700 до 3400 грн.  

Ця справа може стати показовою, адже раніше нереформоване НАЗК відмовлялося карати чиновників за такі порушення. Наприклад, відмовилися перевіряти голову Служби безпеки України Івана Баканова, щодо отримання подарунку під час ювілею Григорія Суркіса.

Нагадаємо, восени 2019 року парламент ухвалив президентський законопроєкт про перезавантаження Національного агентства з питань запобігання корупції: це дозволило розпочати прозорий конкурс на нове керівництво агентства, результатом якого стало призначення на посаду Олександра Новікова, який до того працював у Генпрокуратурі.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Новий рекорд: петиція про скасування “правок Лозового-Іонушаса” зібрала 25 000 голосів лише за годину. Наступна ціль – 100 000 підписів
ЦПК закликає президента подати законопроєкт про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”: ОП з другої спробу опублікував петицію
В ОП з вигаданих причин відмовилися реєструвати петицію ЦПК до Зеленського про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”. ЦПК буде подавати петицію вдруге

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності