НАЗК перевірить через конфлікт інтересів скандального нардепа Іванісова, виключеного зі “Слуги народу”

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) за заявою Центру протидії корупції (ЦПК) перевірить народного депутата-мажоритарника, виключеного зі “Слуги народу”, Романа Іванісова. Йдеться про порушення законодавства про конфлікт інтересів під час голосування за членів конкурсної комісії, яка обиратиме голову Національного агентства з виявлення, розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Так, Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики 12 березня голосував за членів конкурсної комісії, яка обиратиме голову АРМА. Депутат Іванісов брав участь у голосуванні і віддав голос за свого колишнього помічника Захара Пасєчка.

Це порушення закону, оскільки нардеп мав приватний інтерес щодо свого помічника, нехай і колишнього. Іванісов був зобов’язаний повідомити про конфлікт інтересів і не брати участь у голосуванні.

До того ж Пасєчко міг невипадково опинитися серед кандидатів. У період від 2009 до 2016 року він працював директором компанії із групи Milkiland. Одну з фірм цієї групи за рішенням суду передали в управління АРМА. У Milkiland працює і дружина Пасєчка (вона зазначила про це у Facebook).

Тобто Пасєчко працював на бізнесменів, чия фірма була заарештована і передана АРМА, при цьому сам буде обирати голову Агентства.

Крім того на засіданні Антикорупційного комітету Пасєчко не зміг відповісти на прості запитання про те, чим взагалі займається АРМА. 

Важко повірити в те, що депутат Іванісов не знав про минуле Пасєчка, коли голосував за нього. Нардеп свідомо йшов на порушення антикорупційного законодавства, аби запхати до комісії довірену особу і має понести покарання.”, — коментує ситуацію юрист ЦПК Андрій Савін.

ЦПК подав заяву до НАЗК, аби там перевірили цей випадок. У Нацагентстві повідомили, що за заявою почато моніторинг та контроль дотримання законодавства щодо конфлікту інтересів у діях Іванісова. 

У разі підтвердження протиправності голосування нардепа йому загрожує штраф від 3400 грн до 6800 грн, згідно зі статтею 172-7 Кодексу про адміністративні правопорушення. 

До речі, сам Роман Іванісов має погашену судимість за зґвалтування. Він також збрехав про вищу освіту. У листопад 2019 року його виключили з фракції “Слуга народу”, куди він потрапив мажоритарником.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності