Навіщо податківці відкрили справу проти Центру протидії корупції – DW

Слідче управління ДФС відкрило кримінальне провадження проти керівництва Центру протидії корупції. Ця справа викликала обурення серед багатьох українських антикорупційних активістів.

2 серпня прес-служба Центру протидії корупції повідомила, що слідче управління Державної фіскальної служби (ДФС) Києва відкрило проти керівництва Центру протидії корупції (ЦПК) кримінальне провадження. Як з’ясувалося у відповіді податківців на запит адвоката, котрий представляє інтереси антикорупційної організації, слідство триває вже майже два місяці – з 9 червня цього року – і розпочато завдяки “заяві третіх осіб”.

За словами адвоката та члена правління ЦПК Олени Щербан, у Державній фіскальній службі так і не повідомили ані підстав для порушення справи, ані суті претензій та статті, яку інкримінують представникам центру. “Це свідчить про те, що податківці зараз в активному пошуку компромату на нас і відкрили кримінальну справу авансом, а тепер будуть шукати, що б нам “пришити”, отримувати доступ до наших документів, робити виїмки, обшуки та прослуховувати керівництво тощо”, – каже Щербан.

Тому у ЦПК вважають порушення кримінального провадження “продовженням тиску на організацію і активізацією спроб заблокувати її роботу. “Швидше за все, “третя особа”, за заявою якою фіскали порушили нову справу, це – колишній помічник Миколи Мартиненко, народний депутат Павло Пинзеник. Його звинувачення настільки абсурдні і безпідставні, що навіть фіскали не можуть кваліфікувати їх у конкретні статті кримінального кодексу. Тому у відповіді податківців – жодної конкретики”, – заявив голова правління центру Віталій Шабунін.

Переправлене звернення

У ДФС Києва на момент написання статті так і не надали жодної відповіді на запит щодо суті справи, відкритої проти Центру протидії корупції. Натомість, DW вдалося зв’язатися із Пинзеником. За його словами, він особисто не писав заяв податківцям. “Я переправляв до них, а також до прокуратури та МЕРТ (Міністерство економічного розвитку та торгівлі, – Ред.) звернення, яке надійшло до мене від ГО “Національний інтерес”. Я більшість звернень кудись спрямовую за належністю”, – додав нардеп.

У відповіді прокурора міста Києва Романа Говди, яке Пинзеник надав редакції DW, повідомляється, що правоохоронці справді відкрили справу проти службових осіб ЦПК. Підставою для цього став лист Пинзеника, у якому він передав звернення директора громадської організації “Національний інтерес України” Василя Апасова про можливі порушення центром вимог законодавства, що регулює діяльність неприбуткових організацій. Згідно з документом, керівництву ЦПК інкримінують ухиляння від сплати податків – злочин, передбачений першою частиною 212 статті Кримінального кодексу.

Напівприхована конкретика

Ця справа викликала обурення серед багатьох українських антикорупційних активістів. Так, Transparency International Ukraine виступила із заявою, в якій назвала дії ДФС одним із елементів тиску влади на громадський сектор та закликала можновладців утриматися від використання контролюючих функцій з метою переслідувань громадських активістів.

Виконавчий директор організації Ярослав Юрчишин заявив DW, що має ті самі підозри, що й адвокатка ЦПК Олена Щербань. “Підставою того, що деталі справи не надаються в публічну площину, а повідомляються лише заявнику, свідчить про те, що конкретних фактів податкова міліція поки що не має”, – каже активіст, за словами якого, відкриття подібних справ без достатньої доказової бази є поширеним явищем, адже докази підшуковуються вже в процесі слідчих дій. На думку Юрчишина, справу згодом можуть як закрити, так і перекваліфікувати, тому правоохоронці не хочуть зайвий раз підставляти себе.

Помста корупціонерів

Ще більш критичнішим був головний експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Олександр Лємєнов. За його словами, у діях правоохоронців є лише одна причина відкривати провадження – бажання знайти будь-які, навіть найдрібніші порушення або компромат на антикорупційних активістів.

“Чергова справа проти ЦПК спровокована не наявністю певних свідчень щодо неправомірних дій керівництва цієї організації, а виключно бажанням владних еліт помститися представникам громадського сектору за усі ті незручності, які ми їм створюємо”, – запевняє експерт. Він нагадує – це далеко не перший випадок, коли кримінальні провадження відкриваються через надумані причини.

При цьому зацікавлених у дискредитації ЦПК безліч у всіх прошарках влади. В той час як Лємєнов вказує на масштабні зусилля правлячих партій “Блока Петра Порошенка” та “Народного фронту” з тиску на громадянське суспільство, Юрчишин нагадує про конкретних осіб, яким Центр протидії корупції перейшов дорогу.

“Це й перший заступник голови СБУ Павло Демчина, і представники так званої групи Миколи Мартиненка у Верховній Раді, і навіть голова київської ДФС Людмила Демченко, проти яких ЦПК робив розслідування”, – розповідає активіст. Тому він не виключає, що у справі проти центру перетинаються інтереси одразу низки груп корумпованої української еліти.

Олександр Голубов, DW

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності