На реконструкції мосту в Чорнобильській зоні вже вчетверте хотіли розпиляти 70 млн грн

Центр протидії корупції (ЦПК) добився скасування сумнівної угоди з реконструкції мосту у зоні відчуження на майже 70 млн грн, гроші на яку державою ймовірно і не виділялися.

У квітні цього року Державне спеціалізоване підприємство з Управління капітальним будівництвом зони відчуження (ДСП “УКБЗВ”) оголосило тендер на реконструкцію мосту через річку Уж у Чорнобильській зоні. Очікувана вартість робіт складала 68,5 млн грн.

Київська обласна держадміністрація (КОДА) дійсно раніше вносила цей міст біля села Черевачі до списку об’єктів, які необхідно реконструювати для будівництва Централізованого сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива реакторів.

Однак Окружний адміністративний суд Києва 14 лютого 2019 року визнав незаконним розпорядження КОДА щодо реконструкції, тобто і фінансувати ці роботи держава більше не мала підстав.

Тим не менш, ДСП “УКБЗВ” організувало тендер, тому ЦПК звернувся до Держаудитслужби України (ДАСУ) для перевірки тендеру. ДАСУ провела моніторинг і підтвердила, що торги відбуваються з грубими порушеннями.

Примітно, що ДСП “УКБЗВ” скасувало торги одразу після появи на сайті закупівель “Прозоро” інформації про початок моніторингу Держаудитслужбою.

Цікаво, що це вже четверті торги щодо реконструкції мосту через Уж. Перші торги проводилися у вересні 2018 року, однак були скасовані замовником нібито через скорочення видатків. Другі проводили вже у січні цього року, але їх також скасували з тих самих причин.

Третій тендер оскаржували юристи ЦПК, після чого замовник скасував його начебто через “відхилення всіх пропозицій”.

Також ЦПК звернувся до власне організатора торгів — ДСП “УКБЗВ”. Там повідомили, що закупівля робіт з реконструкції мосту здійснюється не за державні кошти та в рамках фінансування іншої програми, ніж та, що була до проведення перших торгів.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
«Один з найважливіших антикорупційних законів останніх років» — Віталій Шабунін про законопроєкт №11057
Шабунін: Резніков збрехав про фейковість доказів у розслідуванні закупівлі курток для ЗСУ
У ДП «Агенція оборонних закупівель» Міноборони відмовляються під час війни створювати наглядову раду, щоби витрачати мільярди з бюджету без ефективного контролю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності