Міжнародники ініціювали ветування ще 12 кандидатів до антикорсуду

Відбулось друге засідання Громадської ради міжнародних експертів. Сьогодні під сумнів поставили ще 12 кандидатів, доброчесність та професійність яких розглянуть на спільному засіданні із Вищої кваліфікаційною комісією суддів.

Так серед сумнівних кандидатів опинилися кандидати до Вищого антикорупційного суду Інна Білоус, Іван Соловйов, Дмитро Ягунов, Петро Феськов, Тетяна Черниш,  Олег Кімстачов, Микола Дідик, Віктор Онуфрієв, В’ячеслав Дмитрієв, Петро Бурда, Олексій Омельян та Руслан Хитрик.

Причинами для ініціювання вето стали сумніви щодо майна кандидатів Білоус, Соловйова, Черниш, Дідика, Онуфрієва, Дмитрієва, Омельяна, Феськова чи їхніх родичів. Запитання викликали також дані у майнових деклараціях претендентів.  

Разом із тим міжнародники висловили сумнів щодо професійності кандидатів Білоус, яка ухвалила рішення про заборону мирних зібрань, Кімстачова, який з порушенням підслідності ухвалив рішення у справі за позовом іншої судді свого суду, Бурди, який ухвалював рішення поза процесуальними строками, та Хитрика, який не просто потрапив у ДТП у стані алкогольного сп’яніння, але зробив це посеред робочого дня, у який ухвалив щонайменше 12 рішень.

4 січня відбулось перше засідання ради міжнародників, на яку ініціювали ветування 8 кандидатів — Оксани Голуб, Анатолія Квятковський, Анатолія Загородного, Ігоря Штульмана, Юрія Кулініча, Дмитра Тішка, Тараса Зайця та Євгена Мартинова.

Загалом наразі під питанням подальша участь у конкурсі 20 кандидатів. До 11 січня ГРМЕ може провести ще кілька засідань, на яких продовжать ініціювати кандидатів для ветування.

Після цього має відбутися спільне засідання Громадської ради міжнародних експертів та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Під час засідання проведуть голосування щодо того, чи відповідають кандидати критеріям доброчесності і професійності. Якщо 9 членів ВККС та 3 із 6 членів ГРМЕ не підтвердять відповідність кандидата, він чи вона не зможе претендувати на посаду судді.

Наприкінці грудня Вища кваліфікаційна комісія суддів опублікувала список кандидатів до Вищого антикорупційного суду, які успішно склали іспити.

Після цього до роботи приступила Громадська рада міжнародних експертів, яка має 30 днів, до 26 січня, для ветування сумнівних кандидатів.

Згодом кваліфкомісія суддів на власний розсуд обере переможців конкурсу із решти кандидатів.

Нагадаємо також, що громадські організації Центр протидії корупції, Фундація DEJURE, Автомайдан та Трансперенсі Інтернешнл Україна презентували список кандидатів, які недостойні працювати у Вищому антикорупційному суді.

До нього ввійшло 55 із 113 кандидатів, які раніше успішно склали іспити до Вищого антикорупційного суду.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Новий рекорд: петиція про скасування “правок Лозового-Іонушаса” зібрала 25 000 голосів лише за годину. Наступна ціль – 100 000 підписів
ЦПК закликає президента подати законопроєкт про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”: ОП з другої спробу опублікував петицію
В ОП з вигаданих причин відмовилися реєструвати петицію ЦПК до Зеленського про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”. ЦПК буде подавати петицію вдруге

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності