Мін’юст пропонує ефективне оновлення Вищої ради правосуддя

В Міністерстві юстиції розробили законопроєкт, який передбачає зміну складу Вищої ради правосуддя. Текст законопроєкту Мін’юст надав у відповідь на запит юриста Романа Маселка. 

Пропонується створення незалежної Експертної ради, яка буде оцінювати на доброчесність діючих та майбутніх членів ВРП.  Так, основне завдання Експертної ради – попередній відбір кандидатів до ВРП та їхня перевірка на доброчесність. Відповідно до тексту законопроєкту, лише ті кандидати, які успішно пройшли такий відбір, зможуть претендувати на місця у ВРП. Порядок призначення, визначений у Конституції, залишаєтсья без змін. 

Крім того, Експертна рада має провести одноразову перевірку на доброчесність чинного складу ВРП та ініціювати звільнення тих членів, до кого є питання. Повноваження членів ВРП, які були призначені з порушенням норм Конституції, мають бути припинені на підставі закону. Ідеться про Павла Гречківського та Олексія Маловацького, які в лютому 2019 року повторно були обрані до ВРП від з’їзду адвокатів, хоча Конституція забороняє можливість обрання двічі поспіль.

Сама Експертна рада складатиметься з 9 членів: троє суддів або суддів у відставці від Ради суддів; троє осіб, запропонованих Громадською радою доброчесності і троє міжнародних експертів, яких запропонували міжнародні/іноземні організації.

Нагадаємо, в січні 2020 року Вища рада правосуддя заблокувала реалізацію закону, який передбачав створення Комісії з питань доброчесності та етики. Ця комісія мала здійснити перевірку на доброчесність складу ВРП. Згодом Конституційний Суд визнав ці положення закону неконституційними з посиланням на те, що комісія як орган, залежний від ВРП, не може вирішувати питання щодо звільнення членв ВРП. 

Влітку цього року Україна підписала Угоди з МВФ та ЄС, в яких зобов’язалась створити незалежний орган для перевірки на доброчесність чинних та майбутніх членів ВРП.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності