Кваліфкомісія прокурорів виправдала бездіяльність Холодницького, який “не зміг” скасувати дозволи компаніям Злочевського

У середу, 6 грудня Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) не побачила дисциплінарного проступку в діях керівника САП Назара Холодницького, який пропустив строки оскарження в суді спецдозволів на корситування надрами компанії Burisma Group, в результаті чого жодне з родовищ, незаконно отриманих екс-міністром екології Миколої Злочевським, не було повернуто державі.

Про це після засідання Квалфікомісії повідомив Андрій Савін, юрист громадської організації Центр протидії корупції, яка і подавала скаргу на бездіяльність керівника САП.  

Активісти скаржилися на Холодницького через те, що у січні 2016-го прокурори САП отримали шанс повернути державі газові родовища, які контролювали компанії колишнього міністра екології Миколи Злочевського. Але чи то свідомо, чи ні Холодницький, на якого було покладено обов’язок подати цей позов, не вклався у відведені законом півроку і звернувся до суду лише через 8 місяців. Усі судові інстанції з очевидних причин відхилили прохання САП. Тим самим підтвердивши право компаній Злочевського на видобуток газу по всій Україні.

Сам керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький на засідання не з’явився, бо перебуває у США на Глобальному форумі з повернення активів, куди не доїхав Юрій Луценко.

Нагадаємо, Центр протидії корупції подав скаргу на халатність Холодницького до Кваліфіккомісії прокурорів ще у серпні. У вересні член КДК В. Грушковський відкрив дисциплінарне провадження і протягом 2 місяців вивчав діяльність керівника САП. Після цього Комісія двічі призначала засідання, утім у Холодницього постійно знаходилися поважні причини для його перенесення.

Нарешті засідання відбулося 6 грудня і Комісія виправдала Холодницького.

Довідково:

У січні 2016-го прокурорам САП стало відомо, що компанії Злочевського отримали ліцензії на користування газовими родовищами із порушенням процедури – без погодження обласних рад. Ліцензії на видобуток газу на Західній Україні компанія Burisma Group отримала в той час, коли Злочевський  перебував на посаді міністра. САП мало півроку на підготовку позову про скасування дозволів і повернення надр державі. Але подавши до суду на два місяці пізніше відведеного терміну, САП дозволив «забетонувати» неправомірне користування українськими ресурсами компанії Burisma Group.

Журналісти програми «Схеми» виявили, що торік принаймні три компанії, кінцевими бенефіціарами яких є президент України Петро Порошенко та його соратники Кононенко та Гладковський, купували газ у Burisma Group.

У 2016-му ГПУ закрила справу про незаконне збагачення Злочевського, не знайшовши складу злочину, та усі справи щодо компаній групи Burisma, яка сплатила 180 мільйонів гривень штрафів не доплачених раніше податків.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності