Копи Авакова незаконно зняли електронний браслет з “короля контрабанди” Альперіна

У неділю 26 січня Андрій Федур, адвокат підозрюваного в організації масштабної контрабандної схеми Вадима Альперіна, заявив, що з його підзахисного поліція зняла електронний браслет.

Зі слів адвоката, прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Андрій Перов не передав до виконання нову ухвалу Вищого антикорупційного суду (ВАКС) і поліцейські, які мають контролювати носіння Альперіним “браслета”, його зняли. 

Проте насправді помилився (навмисне чи з неуважності) саме адвокат Альперіна. Нагадаємо, як розвивалися події: 

  • 29 листопада 2019 року ВАКС ухвалив строк тримання під вартою Альперіну 60 днів, до 25 січня 2020 року із можливістю внести заставу в розмірі 70 млн. 
  • У разі внесення застави покласти на Альперіна низку обов’язків, серед яких носити “браслет”. 
  • Термін дії обов`язків, у разі внесення застави, визначити два місяці з моменту внесення застави.
  • Альперін вніс заставу 2 грудня 2019 року, вийшовши із СІЗО. 
  • Тобто обов’язки діють до 2 лютого. 

А 23 січня Антикорсуд подовжив Альперіну обов’язок носити електронний браслет, але прокурор ще не передав цю ухвалу відповідальним за браслет поліцейським. Але це не означає, що його можна знімати, адже попередня ухвала діє до 2 лютого. 

Копи Авакова начхали на закон, бо не мали права знімати браслет, тим більше без відома прокурора. Носити браслет — це обов’язок Альперіна, а його зняття це порушення, що може призвести до стягнення застави 70 млн грн в бюджет”, — коментує юрист ЦПК Андрій Савін. 

Проте вже 27 січня стало відомо, що браслет Альперіну повернули. Тепер прокурори клопотатимуть про конфіскацію 70 млн грн застави підозрюваного у держбюджет за порушення обов’язків. 

Нагадаємо, Альперіна підозрюють в організації контрабандної схеми, яка спричинила 77 млн грн збитків державі. До неї він залучив високопосадовців митниці, зокрема керівника митниці Києва Сергія Тупальського. Йому, до речі, скасували запобіжний захід наприкінці грудня 2019.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності