Конкурс на керівника САП: член Комісії від ОПЗЖ погрожує скаргою в СБУ на міжнародників в робочій групі

Під час засідання Комісії з відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури 3 грудня член Комісії, делегований Верховною Радою за квотою проросійської фракції “ОПЗЖ”, Андрій Гуджал запропонував заборонити членам робочої групи при Комісії збирати інформацію про кандидатів на очільника САП через наявність у ній іноземців. 

При Комісії з обрання керівника САП має працювати робоча група, яка виконуватиме технічні завдання з аналізу даних, підготовки документів тощо. Вона повинна складатися із представників Офісу генпрокурора і делегатів від міжнародних організацій. 

Згідно з попередніми правилами проведення конкурсу, членам робочої групи надається можливість збирати інформацію про кандидатів на посаду керівника та на адміністративні посади САП. Проте член комісії від ОПЗЖ під час засідання виступив з вимогою забрати це, бо в робочій групі є іноземці. 

Він аргументував це нібито тим, що розголошення інформації про кандидатів іноземцям є незаконним. 

До робочої групи входять члени, делеговані міжнародними неурядовими організаціями, дипломатичними місіями… Я не знаю, по-перше, що це за люди, по-друге, з яких питань і з якою метою вони мають збирати таку інформацію, збирати інформацію щодо громадян України, кандидатів, які мають доступ до державної таємниці”, — заявив Гуджал. 

Він також почав погрожувати тим, що звернеться до СБУ щодо перевірки міжнародників, якщо його вимогу не задовольнять.

Цю позицію підтримала і секретар Комісії Олена Бусол, яку до членів Комісії делегувала Верховна Рада за квотою пов’язаної з олігархом Ігорем Коломойським фракції “За майбутнє”. Вона заявила, що збирання іноземцями інформації про кандидатів у керівники САП суперечить Конституції і законам. 

Члени Комісії з числа міжнародних експертів, делегованих від Ради прокурорів України, не бачать підстав для такої заборони. Аргументують це тим, що кандидати самі надаватимуть інформацію про себе, тобто члени робочої групи не займатимуться таємним її збиранням. Більше того, заборона збирати інформацію може завадити об’єктивно обирати найкращих, на їхню думку, кандидатів. 

Гуджал, серед іншого, заявив, що дехто із іноземців-членів робочої групи вже брав участь у переатестації прокурорів і робив висновки щодо недоброчесності деяких з них. Через це нібито держава була змушена виплачувати компенсацію прокурорам, які провалили атестацію, бо їхнє звільнення визнали незаконним адміністративні суди. До слова, сам Гуджал був прокурором, який відмовився проходити переатестацію, через що був звільнений, а потім оскаржив своє звільнення у суді.

Варто додати, що Гуджал, окрім погроз звернутися до СБУ, заявив, що серед міжнародників вже нібито є фігуранти кримінальних проваджень. На прохання членів Комісії з числа міжнародників повідомити імена цих осіб, той відмовився і сказав, що надасть ці імена Офісу генпрокурора і проситиме усунути їх через конфлікт інтересів.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Фінкомітет Ради погодив псевдореформу БЕБ “імені Татарова”. Її не погодили міжнародні партнери, але погодив Зеленський
Верховна Рада зібралася підтримати “татарівську” версію “реформи” БЕБ. Псевдореформу, яка не відповідає вимогам міжнародних партнерів, хочуть підтримати на комітеті вже сьогодні
Без повноцінної переатестації: Кабмін погодив модель Татарова щодо збереження контролю над БЕБ для подальших знущань над українським бізнесом

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності