Команда Богатирьової подала в суд на активістів

Представники пацієнтських та антикорупційних організацій вийшли на акцію протесту до Подільського районного суду, вимагаючи закрити справу та припинити тиск на активістів.

Напередодні акції люди, які працювали разом з екс-міністром охорони здоров’я Раїсою Богатирьовою у МОЗі та займалися закупівлями ліків, подали в суд на команди БФ “Пацієнти України” та “Центру протидії корупції”.

Активісти та пацієнти провели для цих “свідків Богатирьової” спеціальний “тест на притомність”, оскільки люди, які займалися закупівлями ліків за часів її міністерства,  тепер “забули” про це і намагаються спростувати факти у суді.

Нагадаємо, з БФ “Пацієнти України” та “Центром протидії корупції” судиться Дмитро Підтуркін, колишній радник екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової і “за сумісництвом” член 12 робочих груп при Міністерстві.

Приводом для позову стала стаття Ольги Стефанишиної  на “Українській правді” “Як фармацевтичні ділки дискредитують міжнародні організації, що закуповують ліки”,  в якій зазначено, що “Дмитро Підтуркін був медекспертом та радником Раїси Богатирьової із закупівель у 2011-2013 рр”. Він заперечує, що працював із Раїсою Богатирьовою і переконує, що виконував лише формальну роль радника. За словами пана Підтуркіна, заяви активістів призвели до “втрати близьких та друзів, з якими був знайомий багато років”, “сильних хвилювань” та принесли “душевні страждання”.

“Це нонсенс, коли команда Богатирьової, яка зараз в міжнародному розшуку за розкрадання державного майна, замість того, щоб сидіти на лаві підсудних, подає в суд на активістів, які роками борються проти корупції в Міністерстві охорони здоров’я, – стверджує Устінова Олександра, член правління “Центру протидії корупції”. – На нас подав в суд Дмитро Підтуркін, який працював в одній команді з заступником Богатирьової та керівником її тендерного комітету – Романом Богачовим, фігурантом кількох кримінальних справ за розкрадання державного майна.  Такі дії Підтуркіна свідчать про те, що команда Богатирьової має амбітні плани на майбутнє повернення в МОЗ і робитиме все, щоб “відбілити” свій імідж та дискредувати людей, які їм в цьому заважають”.

“Цей суд – не що інше, як розправа з пацієнтами та активістами, які відстоюють міжнародні закупівлі ліків. Саме за часів Богатирьової на тендерах МОЗ відмивалося до 40% коштів. Тепер за ці кошти пацієнти отримують додаткові ліки. Проте “свідки Богатирьової” – люди, які працювали з нею в МОЗі, хочуть вернутися, щоб відкотити цю реформу назад. Майже рік проти нас велася брудна інформаційна кампанія “зради”, а коли ці методи не подіяли, ці люди вирішили нас засудити. – зазначає Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ “Пацієнти України”. – Усі пацієнти, які боролися за доступ до лікування у 2011-2013рр. знають, що саме Дмитро Підтуркін був радником із закупівель у МОЗі. Вимагати спростування цієї інформації – абсурд”, – додає вона.

Активісти сподіваються на об’єктивне рішення суду, яке покаже, що позов – це переслідування активістів через їхню боротьбу із корупційними схемами.

“Позов є безпідставним, оскільки адвокат позивача сам надав документи, які підтверджують, що Дмитро Підтуркін був радником Міністра охорони здоров’я, а також входив у робочі групи, що займалися різними питання щодо  ліків. Це підтвердження того, що інформація у статті відповідає дійсності”, – зазначає Віра Крат  адвокат БФ “Пацієнти України”.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
«Один з найважливіших антикорупційних законів останніх років» — Віталій Шабунін про законопроєкт №11057
Шабунін: Резніков збрехав про фейковість доказів у розслідуванні закупівлі курток для ЗСУ
У ДП «Агенція оборонних закупівель» Міноборони відмовляються під час війни створювати наглядову раду, щоби витрачати мільярди з бюджету без ефективного контролю

Читайте також

Всі новини
У 2020 році українці витратили 14 млрд грн на ліки без доведеної ефективності. Звіт 
Меблі замість ліків, “велике будівництво” та завищені ціни. ЦПК проаналізував рік ковідних закупівель

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності