Кандидат в аудитори НАБУ виявився батьком чинного члена ВККС

Сином кандидата в аудитори НАБУ Володимира Василенка є діючий член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрій Володимирович Василенко. Про це повідомляє громадська організація “Центр протидії корупції”.

Саме Андрій Василенко був доповідачем у справі про надання права довічно вершити правосуддя судді Дніпровського суду Києва Наталії Марфіній, яка фіктивно розлучалася із чоловіком — колишнім працівником СБУ, який сидів за підозру у хабарі 180 тисяч доларів, щоб уникнути конфіскації майна. Суддя Марфіна також ухвалювала рішення про законність позбавлення автомаданівця водійських прав за поїздку до Межигір’я під час Революції гідності.

Разом із тим Василенка звинувачували в “протягуванні” на посади до Верховного суду суддів Кізюн та Лісовську, які забороняли Майдан.

Так, суддя Деснянського суду Олена Лісовська позбавляла водійських прав активістів за поїздку до Межигір’я в грудні 2013 року. Також Василенко голосував за допуск до конкурсу в Верховний суд судді Кізюн, яка арештувала учасника Революції Гідності. Крім того, нещодавно Спеціалізована антикорупційна прокуратура оприлюднила переписку фігурантів справи мера Одеси Геннадія Труханова, у якій адвокати обвинувачення обговорюють як домовлялися з суддею Кізюн про зняття арешту з 92 мільйонів гривень, арештованих НАБУ.

Не зважаючи на це, обидві судді успішно пройшли співбесіду, яку проводила колегія ВККС за участі Андрія Василенка та в результаті отримали допуск на участь у конкурсі на суддів Верховного суду.

Крім того, Андрій Василенко разом із іншими членами ВККС дозволив пожиттєво вершити правосуддя судді-корупціонеру Дмитру Гаращенку, справа про хабар якому є  у судовому реєстрі, а також судді Олені Мазурик, яка приховує доходи чоловіка-прокурора.

Батько члена ВККС — Володимир Василенко — 82-річний правозахисник є одним з 5 претендентів на аудитори НАБУ по квоті парламенту. Він свого часу працював суддею в міжнародному  суді ООН, де в основному розглядаються справи про порушення прав людини.

Його кандидатуру свого часу пропонував і наразі підтримує Олег Ляшко, інформацію з декларації якого розслідують детективи Антикорупційного бюро. 2015 року Василенка делегували указом Президента Порошенка до Конституційної комісії разом з Михайлом Буроменським, обраним в аудитори НАБУ за квотою Кабінету міністрів.

Варто відмітити, що рекомендацію Володимир Василенко отримав від ГО “Українське юридичне товариство”, яке очолює Березюк Олег Валерійович. Березюк також є співвласником іншої громадської організації “Всеукраїнський рух “Сила Права”. Очолює цю ГО колишній народний депутат від БЮТ Андрій Сенченко, який  2014 року тимчасово виконував обов’язки заступника голови Адміністрації Президента.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності