Громадськість закликає депутатів доопрацювати парламентський проєкт щодо реформи СБУ

Громадські організації закликають парламент якнайшвидше доопрацювати законопроєкт щодо реформи Служби безпеки України, усунувши ризики надмірного втручання служби у всі сфери життя суспільства, в діяльність незалежних державних інституцій та бізнесу, загрози грубих порушень прав людини, а також посиливши прозорість і підзвітність роботи СБУ.

У січні цього року Верховна Рада України проголосувала законопроєкт щодо  реформи Служби безпеки України № 3196-д в першому читанні, чим поклала початок трансформації головної спецслужби країни. Вже в перші дні червня цей проєкт буде розглядатися комітетом з питань національної безпеки, оборони та розвідки до другого читання. Проте остання оприлюднена версія законопроєкту головою робочої групи парламенту з питань реформи СБУ Мар’яною Безуглою містить ряд ризиків, неусунення яких матиме наслідком провал реформи та віддалення України від імплементації найкращих євроатлантичних практик та подальшої інтеграції з НАТО.

Наріжним елементом реформування СБУ є позбавлення органу функцій досудового розслідування. Ця пропозиція наразі реалізована в законопроєкті і заслуговує на підтримку, однак для повноцінного позбавлення слідства парламент має ухвалити також зміни до Кримінального процесуального кодексу. На жаль, такі зміни до кодексу Радою не розглядаються, що може свідчити про наміри фактично зберегти функцію слідства за СБУ.

Найбільше занепокоєння викликають пропоновані зміни щодо контррозвідувальної діяльності СБУ. В останній версії законодавець дозволяє службі проводити весь спектр заходів зі слідкування та спостереження за особою залишаючи ризики безпідставного втручання в приватне життя. Судовий контроль має лише формальний характер, а матеріали подібних заходів згідно із законопроєктом  дозволяється використовувати в будь-яких судових процесах. Такий підхід не передбачає навіть половину з гарантій, які визначені Кримінальним процесуальним кодексом в разі здійснення аналогічних за змістом негласних слідчих дій.

Окрім того, служба отримує право отримувати в позасудовому порядку великий обсяг інформації про громадян, підприємства, в тому числі з обмеженим доступом, отримувати таку інформацію від провайдерів та операторів телекомунікацій.

Також за службою визначаються нові повноваження, які несуть ризики втручання в роботу державних інституцій, бізнесу, тиску на громадян та мають бути негайно усунені:

  • право СБУ брати участь у перевірках осіб, які претендують на відповідальні та особливо відповідальні  посади в державних органах. Межі таких перевірок не визначені, але у поєднанні з іншими нормами це даватиме можливість СБУ в ручному режимі вказувати конкурсним комісіям державних органів, яких кандидатів слід відхиляти. Таке повноваження   містить значні корупційні ризики;
  • право СБУ відряджати співробітників до будь-яких державних органів та навіть приватних підприємств. Подібне повноваження матиме наслідком фактичний контроль служби за будь-якими державними органами та інституціями, що перетворює СБУ на надорган;
  • служба залишається органом, що продовжуватиме здійснювати боротьбу з організованою злочинністю та матиме відповідні повноваження. Останнє є суто правоохоронною функцією, якої спецслужба навпаки позбавляється в ході реформи. Натомість залишення цих повноважень є фактичною спробою зберегти в службі функціонал сумнозвісного департаменту “К”;
  • повноваження служби скеровувати фізичним та юридичним особам офіційні застереження несуть ризики втручання в діяльність таких осіб та тиску;
  • СБУ надається право впровадження устаткування для зняття інформації з каналів зв’язку, що перетворює службу на монополіста у вказаній сфері та дозволить контролювати діяльність незалежних правоохоронних органів.

Депутати пропонують віддати реалізацію антикорупційних заходів щодо працівників СБУ самій Службі — і це попри те, що численні журналістські розслідування засвідчили наявність необґрунтованих статків у багатьох працівників, підозри про їхню участь у сумнівних схемах, а реакція власне СБУ була відсутня. Також у законопроєкті міститься ряд невиправданих обмежень, які фактично підривають ефективність демократичного цивільного контролю за діяльністю Служби.

Поточний текст законопроєкту не зобов’язує СБУ дотримуватися положень Закону України «Про доступ до публічної інформації», зокрема при віднесенні публічної інформації до інформації з обмеженим доступом (застосування трискладового тесту). Це дозволяє СБУ засекречувати будь-яку інформації стосовно своєї діяльності на власний розсуд, і порушує право громадськості на доступ до публічної інформації. Законопроект також не передбачає канали повідомлення для співробітників СБУ про можливі факти вчинення корупційних правопорушень в разі, якщо інформація формально та незаконно віднесена до державної таємниці. Як результат, у разі ухвалення відповідного законопроєкту корупційні ризики в діяльності СБУ будуть зростати, зокрема ризики щодо участі керівництва СБУ у вищій політичній корупції.

З огляду на це, громадські організації закликають депутатів негайно виправити вказані недоліки та забезпечити прийняття реальної реформи СБУ, а не її не імітацію. 

Центр протидії корупції

Центр громадянських свобод

Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан”

Антикорупційний штаб

Рух ЧЕСНО

Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні (ACREC)

Трансперенсі Інтернешнл Україна

Інститут законодавчих ідей 

Центр економічної стратегії

Платформа Громадський Контроль

Фундація DEJURE

Центр прав людини ZMINA

StateWatch

Поділитись новиною

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності