Холодницький шість разів збрехав у коментарі про справу рюкзаків

Антикорупційний прокурор Назар Холодницький шість разів сказав неправду, пояснюючи журналістам, чому його відомство закрило справу рюкзаків щодо сина та екс-заступника міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Юристи Центру протидії корупції спростовують його слова.

ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ ЧЕБОТАРЯ ТА АВАКОВА-МОЛОДШОГО

Холодницький сумнівається у тому, що відео, де Чеботар та Аваков-молодший у стінах МВС перед тендером домовляються про схему, є справжнім.

Це відео перевіряли залучені НАБУ міжнародні фахівці, які підтвердили відсутність монтажу.

Дійсність відеозапису також підтверджується висновками експертиз про відповідність голосів на відео голосам Авакова-молодшого та Чеботаря.

Більше того, колишній перший заступник директора департаменту матеріального забезпечення МВС України під час допитів підтвердив зміст розмови щодо закупівлі рюкзаків, зафіксованої на відео в кабінеті Чеботаря.

ЗНИЩЕНИЙ ПРИСТРІЙ

Холодницький стверджує, що пристрій, на який зняли відео з кабінету Чеботаря, знищено, що виключає доведення автентичності відео.

Знищення пристрою, на який знімали відео, не має визначального значення для справи рюкзаків Авакова. Оскільки сам пристрій не є доказом, а його відсутність не є підставою для визнання відео недопустимим.

УХВАЛА ПРО ВИКОРИСТАННЯ ВІДЕОЗАПИСУ

Холодницький розповів журналістам, що не було ухвали суду на використання відеозапису із кабінету Чеботаря.

Однак така ухвала отримується виключно за клопотанням прокурора (ч.1 ст.257 Кримінального процесуального кодексу).

Таким чином, відсутність ухвали щодо використання відео з кабінету Чеботаря може свідчити лише про бездіяльність прокурора САП — підлеглого Холодницького.

НЕОБГРУНТОВАНІСТЬ ЗВИНУВАЧЕННЯ

На думку Холодницького, звернення прокурора САП із необґрунтованим обвинувальним актом до суду — це завідомо незаконне притягнення до кримінальної відповідальності (ст. 372 ККУ).

Однак це твердження — брехня. Згідно зі статтею, на яку посилається очільник САП, прокурора можуть покарати лише, якщо до кримінальної відповідальності притягують завідомо невинну особу. Тобто, коли прокурор впевнений у невинуватості людини і без доказів його вини все одно іде до суду.

Натомість, оголошення підозри Авакову-молодшому та Чеботарю і докази, зібрані в ході розслідування НАБУ, виключають можливість того, що прокурор САП необґрунтовано їх звинувачує.

ДОПИТ БІЙЦІВ ЩОДО ЯКОСТІ РЮКЗАКІВ

Холодницький сказав журналістам, що якість закуплених для потреб АТО рюкзаків мали оцінити самі бійці.

Однак неналежна якість рюкзаків може підтверджуватися висновком експерта або поясненнями спеціаліста.

Натомість “пояснення бійця” не можуть бути належними доказами, оскільки складатимуть лише особисту думку фізичної особи, яка не є учасником провадження, чи спеціалістом у цій сфері.

ЛІТРАЖ РЮКЗАКІВ

Холодницький журналістам заявив, що єдина проблема із рюкзаками Авакова  — їхній літраж.

Однак висновки експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз говорять про невідповідність закуплених через схему рюкзаків більшості характеристик, прописаних у тендері.

Восени 2014 року син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков та тодішній заступник міністра Сергій Чеботар домовилися про майбутній тендер 5 тисяч рюкзаків для Нацгвардії за держкошти.

Змова була зафіксована на відео із кабінету Чеботаря. Ці рюкзаки вони вирішили закупити у друга Авакова-молодшого підприємця Володимира Литвина через підставну фірму. Зрештою був організований фіктивний тендер. Пошиті рюкзаки невідповідної якості закупили за завищеними цінами, завдавши шкоди державі  на 14,5 млн грн.

Уже в липні 2018 прокурор САП Василь Кричун закрив провадження у “справі рюкзаків” щодо Авакова-молодшого та Чеботаря через начебто відсутність “прямих достатніх доказів”. Натомість підозрюваним залишився третій фігурант — Володимир Литвин, який уклав угоду з прокурором та взяв усю вину на себе.

Нагадаємо, що нещодавно Центр протидії корупції презентував Реєстр злитих справ САП — ресурс, на якому зібрано 13 справ топ-корупції, у яких вчинки прокурорів нашкодили розслідуванню або звели до нуля шанси на реальні вироки та конфіскації для їхніх фігурантів.

Активісти двічі пропонували Холодницькому публічно обговорити зазначені справи, проте антикорупційний прокурор попри свою заяву поки ігнорує запрошення.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності