Генпрокурор Молдови та його дружина можуть відмивати кошти в Україні. ЦПК вже надіслав заяву про злочин

Центр протидії корупції звернувся із заявою про злочин до української податкової міліції через можливе відмивання коштів Генеральним прокурором Республіки Молдова Олександром Стояногло та його дружиною Тветаною Курдовою через дві українські компанії.

У квітні на веб-порталі «from-ua.com» з’явилося розслідування з доказами правопорушень подружжя.

Зокрема вказано, що на початку цього року Курдова стала бенефіціарною власницею ТОВ «ДЖЕТ БІЗНЕС ЛІМІТЕД» (ЄДРПОУ 36677765), засновником якої є громадянин Молдови В’ячеслав Платон, та ТОВ «ВЕРЛОК ДЕВЕЛОПМЕНТ ІНК.» (ЄДРПОУ 36589213), засновником якої є довірена особа Платона громадянка України Олена Сташевська, яка є лише номінальною власницею товариства.

В’ячеслав Платон є одіозним молдавським олігархом, тісно пов’язаним з Україною. За повідомленнями у ЗМІ, в Україні діяльність Платона “кришував” особисто Янукович. Також він причетний до фінансування сепаратистів ОРДЛО та Придністров’я. 

У  2016 році Платона навіть затримали в Києві за лінією розшуку Інтерполу та згодом екстрадовали у Молдову. Однак наразі він знов перебуває у розшуку молдавських правоохоронців за шахрайство і корупційні злочини. 

У розслідуванні та публікаціях молдавських ЗМІ вказується, що виїхати з Молдови під час слідства Платону допоміг саме Генеральний прокурор Молдови Олександр Стояногло, призначений на посаду ще проросійським Президентом Молдови Ігорем Додоном. 

Більш того, вказується, що Стояногло всіляко опікував Платона та спускав його справу “на гальмах”, саботуючи розслідування Генпрокуратурою. 

І ось, на знак подяки Генпрокурору, його дружина Тветана Курдова стала бенефіціарною власницею двох українських компаній Платона – “ДЖЕТ БІЗНЕС ЛІМІТЕД» та «ВЕРЛОК ДЕВЕЛОПМЕНТ ІНК.».

Причому ці компанії володіють активами на мільйони доларів США. Товариства були акціонерами молдавського банку «Moldindconbank» та у зв’язку з анулюванням акцій цього банку мають право на компенсацію вартості акцій: «ДЖЕТ БІЗНЕС ЛІМІТЕД» на суму 2.5 млн доларів США; «ВЕРЛОК ДЕВЕЛОПМЕНТ ІНК.» на суму 3 млн доларів США.

У розслідуванні наведені фото описів подачі документів для реєстраційних дій, з яких чітко видно, що реєстраційні дії по внесенню Тветани Курдової бенефіціаром здійснювали особисто підконтрольні Платону керівники цих компаній  – Максим Кінішенко та Олександр Білоног. 

Ми у ЦПК підозрюємо, що таким чином через ці дві компанії може відбуватися легалізація (відмивання) злочинних коштів, що повинно бути предметом прискіпливого розслідування українськими правоохоронцями. 

Самого Олександра Стояногло та його дружину 5 жовтня на 72 години  затримала Антикорупційна прокуратура Республіки Молдова, а у приміщенні Генеральної прокуратури Молдови пройшли обшуки. Одним з обвинувачень Олександру Стояногло було оформлення на його дружину компаній В’ячеслава Платона.

Наразі молдавський Генпрокурор перебуває під домашнім арештом.

Зазначимо, що виявити описані зловживання допоміг обов’язок компаній декларувати своїх бенефіціарних власників, попри усі намагання це відмінити. 

Поділитись новиною

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності