“Если изымут комп, Наде надо улетать”. Як менеджери Коломойського замітали сліди після виведення 8,2 млрд грн “Приватбанку”

Два дні і майже вісім годин тривало засідання з обрання запобіжного заходу Надії Конопкіній, одній із трьох підозрюваних у справі про розтрату 8,2 млрд грн “Приватбанку”. Крім Надії Конопкіної, підозрюваними у цьому провадженні є також колишній голова правління банку Олександр Дубілет та його заступниця Людмила Шмальченко.

Слідча суддя Антикорсуду Віра Михайленко  призначила Конопкіній 2,74 млн грн застави та низку обов’язків. Термін дії обов’язків встановлено до 25 травня включно.

Під час судового засідання прокурор зачитав телефонні переписки, з яких ми дізналися багато цікавих деталей як про роль колишніх топпосадовців банку у схемі, так і про способи її втілення.

Надія Конопкіна працювала у Приватбанку з 1994 до 2017 року. З посади рядового працівника вона виросла до начальника Департаменту міжбанківських операцій Казначейства банку, яку обіймала з 2001 року. По суті, Конопкіна була головним бухгалтером Казначейства та обслуговувала кореспондентські рахунки банку та його філіали.

За версією слідства, напередодні  націоналізації “Приватбанку”, його топпосадовці, використовуючи підроблені банківські документи та фіктивне кредитування, вчинили розтрату 315 млн доларів (еквівалент 8,2 млрд грн) на користь пов’язаної з банком компанії Claresholm Marketing Ltd.

Детективи вважають, що Надія Конопкіна виступила у ролі пособника та допомогла голові правління Дубілету і його заступниці Шмальченко здійснити розтрату коштів банку шляхом підробки документів, усунення перешкод, які заважали розтраті, і приховування злочину. 

Необхідність призначення застави прокурор обґрунтовував ризиком переховування підозрюваної, можливістю знищення документів, впливом на свідків та перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином. 

Серед головних доказів слідства, про які наразі відомо, можна виділити довідки НБУ, висновки службових розслідувань щодо розтрати грошових коштів, довідки відділу фінансових розслідувань Приватбанку, протоколи допиту свідків, протоколи обшуку, висновки комп’ютерно-технічної та економічної експертиз тощо.

Однак найяскравішим доказом стали переписки з телефону підозрюваної Людмили Шмальченко, які на засіданні зачитав прокурора САП Борис Василенков.

В одній із численних переписок між підозрюваними Конопкіною та Шмальченко йдеться про те, що вони чудово усвідомлювали ризики видачі кредитів на пов’язаних із банком осіб, зокрема на рахунки Claresholm Marketing Ltd:

Шмальченко: По мне неплохо, чтоб везде сделать вывод об убытках. Но плохо, что нельзя ничего подтвердить, так как не хватает материалов

Конопкіна: В общем норм, главное, чтоб связаность Привата с Кларой (Claresholm Marketing Ltd – ред.) со стороны НБУ предъявлено было позже и на момент выдачи кредита мы не были связаны. И что средства не как кредит учлись, а как погашение обязательств компании.

Також є переписки щодо необхідності приховати сліди своїх дій:

Конопкіна: Нужно грохнуть один платеж в системе. Это выдача межбанка, который шел на Клару. Я там создатель, это может сделать Моисеенко (ймовірно йдеться про Мойсеєнка В.М., керівника департаменту автоматизації головного офісу Приватбанку). Референс платежа на сумму 300 млн долларов.

Шмальченко: Когда надо сделать? 

Конопкіна: В самое ближайшее время. Ми входящий сделали как надо. А исходящий нужно уничтожить из системи, вдруг залезут. 

Шмальченко: Надо посмотреть все, что надо уничтожить. Понять, кто может сделать и сделать все за один раз. 

В переписках підозрювані також обговорювали, як заднім числом зробити протоколи селекторних нарад: 

Конопкіна: 16 декабря с 9:00 до 10:00 мы ж могли провести селекторное совещание? Все могли участвовать? Вы, Я.В.А. (ймовріно Яценко Володимир Анатолійович – ред.), Д.А.В (ймовірно Дубілет Олександр Валерійович  – ред.) , К.Л.И. (ймовірно Коротіна Любов Іванівна  – ред.)?

Шмальченко: Думаю да. Нам же скайп и телефон. Всё.

Також підозрювані Шмальченко та Конопкіна обговорювали вплив на свідків:

Конопкіна: Не, Ира не подходит, она там уже начала схемы мне указывать, что я какие-то доки передавала. Её вообще нельзя трогать. Начинается служебное расследование, она всех сдаст. 

Конопкіна: Я ей сказала убрать все надписи, кто кому что передавал, с фамилиями. А указать, что нет такого и всё.

Працівниці “Приватбанку” створили спільну групу у WhatsApp з назвою «Звёзды спасения», до якої входили четверо осіб: Людмила Шмальченко, Надія Конопкіна, Лариса Федотова та Лєна Рева. 

Учасники чату, за даними переписки, систематично отримували якусь додаткову оплату від керівництва Привату, але за що конкретно, не відомо.

Підозрювана Конопкіна пояснила, що нібито йшлося про якийсь “спільний фонд”, що буцімто використовувався працівниками на подарунки, спільні поїздки та благодійність, а фраза “зарплата” була лише внутрішнім робочим сленгом. Але ні про суми, ні про періодичність таких платежів Конопкіна згадати не змогла.

У цьому ж чаті підозрювані Шмальченко та Конопкіна обговорювали те, яким чином можна пояснити передачу грошей на пов’язану з банком компанію:

Шмальченко: Предлагайте, как решить проблему, я про Клару (мається на увазі пов’язана з банком компанія Claresholm Marketing Ltd – ред).

Конопкіна: Я могу предложить только со стороны Клары, все пояснения и предложения у юристов… Может у какой-то компании есть что-то ненужное, самолеты для ликвидации или здания в Рашке или в Крыму. Отдать их в залог компании, а компания передаст их в собственность банка и погасит кредит. А вообще было намерение продать “Тинькову” в Рашке или “Бинбанку”.

А 24 вересня 2018 у переписці із згаданої вище групи «Звёзды спасения» йшлося про те, як під час обшуків важливо не віддати комп’ютер Конопкіної, бо на ньому можуть міститися важливі докази схеми з виведення грошей:

Конопкіна: Ко мне пришли

Шмальченко: Ничего себе… а Надин комп (мається на увазі Надія Конопкіна – ред.)?

Шмальченко: Главное, чтоб его не забрали. Иди к Кандаурову (голова правління А-Банку – ред.).

Шмальченко: Беги к  Кандаурову, пусть как-то думает, как её комп не отдать. Главное комп НЕ ОТДАВАТЬ.  Жесткий диск нельзя забрать. Сейчас лучше все удалить, главное, это жесткий диск. Говорите, что там какая-то программа и у нее связь с НБУ.

Через деякий час:

Конопкіна: У меня уже ушли. Буду идти на работу.

Рева: А тут еще не ушли, перебрали все бумаги у тебя на столе и в столе.

Конопкіна: Я надеюсь, что почистила все.

Федотова: Телефон забрали?

Конопкіна: Не, я ж спрятала.

Шмальченко і заступник голови правління “Приватбанку” Володимир Яценко в той же день:

Шмальченко: Хотят изъять Надин комп.

Яценко: На нем есть что-то?

Шмальченко: Может быть, не исключено.

Яценко: Если изымут, Наде надо улетать.

(через деякий час)

Шмальченко. Да, изымают.

Яценко: Давайте брать билет на Вену, пусть сюда прилетает. Сегодня, из Днепра.

У одному із месенджерів був спеціальний чат з назвою “Вспомнить всё” з учасниками Шмальченко, Шеф 41 та Яценком, в якій вони обговорювали способи виїзду Конопкіної з України і умови, на яких вона погодиться це зробити:

Шеф 41: У нее наш адвокат?

Шмальченко: Да, она не поедет никуда.

Яценко: Её арестуют, она к этому готова? Дайте телефон Андрея, её мужа, я с ним поговорю.

Шмальченко: Я все сказала. Рядом был муж и четко произнес фразу, что “они тебя кинут, как в прошлый раз”. Они все понимают, она взяла час паузы.

Шмальченко: Те условия, которые были и работа в А-банке так воспринято. Это значит, что на этих условиях она не поедет…

Яценко: Так говорите, на каких поедет?.. Её закроют и назначат залог 50 млн. У нас таких денег нет. 

Шмальченко: Я про ущерб знаю. Она поговорит с Олегом и подумает. Подождите.

Шмальченко: Ваше предложение?

Яценко: 150 (ймовірно тисяч доларів – ред.).

Яценко: Да ну? Прошлый раз ей предлагалось на выбор: Кипр или Братислава. С видом на жительство.

***

Конопкіна з цього приводу у суді заявила, що “явно видно, что я против… какие-то суммы называются, выезды и так далее. Я никуда не выезжала, ни на какие предложения не соглашалась, как бы они там не были озвучены. То есть до меня даже не доходили некоторые фразы, которые там были. Я эту переписку даже и не видела…“

Також під час обшуку у квартирі Конопкіної знайшли пояснення-схему, на якій було визначено проблемні моменти, “робочі версії”, а також те, які документи та пояснення на підтвердження цієї “робочої версії” ще треба зібрати і як їх використовувати у майбутньому.

Також підозрювані Шмальченко та Конопкіна у січні 2019 року надсилали одна одній висновок судово-економічної експертизи, який був готовий лише за кілька днів до цієї переписки. При цьому прокурор запевнив, що навіть у органу досудового розслідування результатів цієї експертизи на той момент ще не було. Під час засідання стало відомо, що підозрювані нібито могли навіть впливати на експерта і текст висновку.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності