Epic Fail Холодницького: САП допоміг Фірташу узаконитися на ЗТМК

Останнім часом керівник антикорупційної прокуратури Назар Холодницький активно роздає журналістам інтерв’ю, де постійно дає негативну оцінку роботі детективів НАБУ. При цьому, про промахи своїх підопічних Назар Іванович ані слова не каже. Розповімо про нещодавній випадок, завдяки якому “віденському в’язню” Дмитру Фірташу вдалося забетонувати свою частку у Запорізькому титано-магнієвму комбінаті (ЗТМК).

Нагадаю, антикорупційний прокурор обіцяв відібрати у Фірташа цей комбінат. Детективи НАБУ зібрали прокурорам САП достатньо підстав для того, щоб через суд повернути комбінат у повну власність держави. Але вийшло навпаки.

Згаяний (на програш у судах) прокурорами САП час зіграв на руку юристам олігарха – вони узаконили невиконання Фірташевським офшором умов засновницького договору і підстави відбирати у олігарха комбінат – відпали.

А тепер, по-черзі.

ЗТМК володіють держава через Фонд Держмайна (51%) і Фірташ через кіпрську компанію Tolexis Trading Ltd (49%). Фірташ отримав свою частку комбінату тому, що обіцяв вкласти у розвиток унікального комбінату понад $110 млн. Інвестиції та модернізація були в основі договору про заснування. Однак Фірташ поставив на чолі підприємства своє керівництво, і більшість з грошей пішли не на модернізацію, а в оффшори.

Невиконання зобов’язань Tolexis Trading Ltd – достатня підстава для розірвання договору, чим і мав зайнятися САП.

Проте з позовом у САП не склалося.

В грудні 2016 року САП подає позов до ЗТМК на розірвання договору про заснування компаній у зв’язку з істотним порушенням вимог договору одним з учасників – компанією Tolexis Trading Limited.

16 грудня 2016-го Господарський суд Києва повертає позовну заяву САП, бо прокурори не доклали квитанцію про сплату судового збору.

10 січня 2017-го Господарський суд Києва вдруге повертає позовну заяву САП, бо прокурори забули, що потрібно докласти оригінал, а не копію квитанції про сплату судового збору (ухвала)…

21 січня Господарський суд Києва встановлює, що САП неправильно визначили підсудність і справу має розглядати Господарський суд Запорізької області – за місцем реєстрації відповідача, тобто ЗТМК.

15 лютого Господарський суд Запорізької області повертає позовну заяву, бо САП неправильно визначили відповідача. Цитата з судової ухвали: “Тобто прокурором взагалі не було зазначено, яка протиправна поведінка саме відповідача стала підставою для подачі цього позову, у тому числі не зазначено, які норми права порушені саме відповідачем, і чому позовні вимоги ставляться саме до ТОВ “Запорізький титано-магнієвий комбінат”, а не до сторін договору”.

САП подав апеляцію на це рішення і сьогодні апеляційна інстанція повернула справу на розгляд назад – в господарський суд Запорізької області.

Але є одне велике АЛЕ.

Поки САП протягом трьох місяців допускає одне процесуальне порушення за іншим, ЗТМК у січні подає позов до свого засновника Tolexis Trading Ltd з вимогою виконати зобов’язання за засновницьким договором щодо модернізації та погашення боргів.

Оскільки менеджмент на ЗТМК – фірташевський, цей позов – не спроба встановити справедливість, а – спроба легалізації схеми, коли суд “спише” недоброчесному співвласнику ЗТМК всі борги і анулює обіцянки, закріплені в засновницькому договорі.

Так і сталося.

13 січня суд приймає позовну заяву до розгляду і призначає засідання на 1 лютого, але на нього не з’явився представник Фонду держмайна, який є третьою стороною в процесі і засідання переносли.

16 лютого суд виносить рішення на користь Tolexis Trading Ltd, відхиляючи позовні вимоги ЗТМК. Рішення з’явилося в реєстрі 2 березня. Строк на подачу апеляції сплив 6 березня.

Рішення від 16 лютого, фактично, бетонує Tolexis Trading Ltd як доброчесного співвласника ЗТМК. Обставини, встановлені в рішенні цього суду, уже не потребують доведення в іншому суді. Це означає, що 16 лютого 2016 року встановлено відсутність порушень засновницького договору з боку Tolexis Trading Ltd, а отже, наразі немає підстав цей договір розривати в примусовому порядку.

Звичайно, прокурори можуть і далі САПати сю скалу і знову подавати позов про розірвання засновницького договору, але рішення від 16 лютого значно ускладнить для них процедуру доведення порушень з боку Tolexis Trading Ltd, оскільки їм доведеться наводити нові факти та правові аргументи, які не були розглянуті судом раніше.

Тепер дивна поведінка прокурорів САП, які три місяці тупили з позовом, цілком зрозуміла. Вони тягнули час для того, щоб захист Фірташа встиг максимально захиститися від спроб по-чесному відібрати у нього комбінат.

В судовому реєстрі немає інформації, яка б вказувала, що ЗТМК робив спробу оскаржувати це рішення.

Це може додатково свідчити про існування неформальних домовленостей між менеджментом ЗТМК і Tolexis Trading Ltd. Адже цей корпоративний спір суд розглянув блискавчино швидко – всього за 3 місяці.

А от в іншому корпоративному спорі навколо ЗТМК судовий розгляд не може початися майже рік – з травня 2016. ПАТ Об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК) намагається через суд змусити ЗТМК провести загальні збори учасників. Судові засідання в цій справі постійно відкладаються в тому числі і через те, що кіпрська компанія вимагає формального виклику в судове засідання і надсилання всіх судових документів через Міністерство юстиції Кіпру.

Такої вимоги кіпрська компанія не висувала у справі ЗТМК проти Tolexis Trading Ltd про визнання невиконаними зобов’язань за засновницьким договором щодо модернізації та погашення боргів. Дивна правова позиція, чи не так?

P.S.: Назар Холодницький, керівник спеціалізованої антикорупційної прокуратури, публічно заявив, що бере на себе повну відповідальність за помилки та бездіяльність своїх процесуальних керівників у справі ЗТМК.

Поділитись новиною

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності