Економія коштів на покупку ліків через міжнародні організації сягне 60%

За попередніми даними міжнародних організацій економія коштів під час закупівель ліків за програмами туберкульоз та онкологія складе від 30% до 60%.

Саме такі дані були представлені сьогодні на прес-конференції спільно Міністерством охорони здоров’я, народними депутатами та громадськістю на основі попереднього аналізу результатів закупівель ліків міжнародними організаціями.

За попередньою інформацією від ПРООН по частині програм закупівлі лікарських засобів та засобів медичного призначення для лікування туберкульозу у процесі прозорого тендеру вдасться зекономити більше 30% коштів у порівнянні з 2014 роком, незважаючи на інфляцію та зростання курсу долара. Більше того цього року по програмі туберкульоз вперше буде закуплено 4 препарати, які до цього МОЗ не закупляв, що є значним прогресом для системи охорони здоров’я.

На сьогодні, маємо інформацію, що попередньо по програмі онкології, маючи акцепти по 30 препаратах, ми можемо говорити про більш ніж 60% економію коштів у порівнянні з цінами 2014 року, – зазначив заступник Міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець. – Важливо відзначити, що перші поставки ми очікуємо вже цього місяця, щоб покрити дефіцит необхідних ліків“.

“Також для МОЗ важливо, щоб всі закупівлі відбулися чесно і прозоро, що на 100% забезпечують міжнародні організації, і щоб ми змогли з допомогою цього інструменту не тільки зекономити, але й закупити більше необхідних ліків для українців. І вірю, ми це зробимо”, – додав Ігор Перегінець.

Учасники прес-конференції відзначили, що тендери ще не закінчені і міжнародні організації наразі перебувають на фінальному етапі підписання договорів. Детальна інформація щодо кожного препарату, постачальника та ціни буде надано відразу після укладання договорів.

“Ми зламали велику корупційну схему на закупівлях ліків в країні і зменшення ціни в рази по деяких препаратах є прямим доказом цього, – заявив на прес-конференції Єгор Соболєв, голова Комітету із запобігання та протидії корупції Верховної Ради України. – Я звернуся до  правоохоронних органів аби ті розслідували  причини різниці в ціні, адже це все гроші, вкрадені з державного бюджету, які щороку «пилялися» на тендерах та людських життях”.

Як відомо, у 2015 році Міністерство охорони здоров’я передало закупівлі ліків 3 міжнародним організаціям: ЮНІСЕФ, ПРОООН та Crown Agents. Всього було передано закупівлі по 12 державних програмах на загальну суму більше 2,197 млрд. грн., що склало близько 60% всіх коштів,  виділених на закупівлю ліків.

“Більшість схем, які діяли під час державних закупівель ліків були законними, – розповідає  Віталі Шабунін, голова правління “Центру протидії корупції”. – Саме тому зламати їх можна було лише одним способом – забрати закупівлі в міністерства та віддати їх міжнародним неприбутковим організаціям. Наша організація тепер займатиметься моніторингом регіональних закупівель, порівнюючи ціни міжнародників та регіонів, щоб зрозуміти, скільки коштів розкрадається на регіональних торгах, маючи реальні ціни”.

За словами експертів, одна зі схем, яку вдалося зламати завдяки закупівлям ліків міжнародниками – відтермінування строку поставок ліків.

“Ціна препаратів напряму залежить від терміну поставки. Якщо препарат потрібен державі зараз – вона купує його за найбільшою ціною, але якщо той самий препарат замовити за декілька місяців – ціна може бути втричі нижчою, – пояснює Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ “Пацієнти України”, – В усі минулі роки Україна купляла ліки за найвищою «терміновою» вартістю, але після завершення тендерів постачальники не завозили ліки місяцями. Різниця в ціні осідала в їхніх кишенях, а МОЗу хронічно не вистачало коштів для лікування важкохворих пацієнтів”, – пояснює експерт.

Слід зазначити, що цього року на міжнародні закупівлі вийшла значна кількість компаній-виробників, які раніше торгували препаратами через посередників. Також на тендери подалася і велика кількість українських виробників.

Ми знаємо, що міжнародні організації закуповуватимуть препарати напряму в українських виробників, – розповіла на прес-конференції Ганна Гопко, голова Комітету закордонних справ Верховної Ради України – Це відкриває величезне вікно можливостей для українських компаній на міжнародних ринках”.

За словами Гопко, саме пацієнтський рух та тиск громадських організацій стали основою цієї реформи в Україні. “Однією з ключових переваг передачі ліків міжнародним організаціям, для мене, як члена Опікунської Ради Охматдиту є якість ліків, які поставлятимуть міжнародні організації, перевіряючи їх в міжнародних лабораторіях. Тепер необхідно в найкоротші терміни узгодити перелік ліків та розпочати процес закупівель завчасно”, – додала Гопко.

12 січня 2016 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову про передачу у 2016 році всіх 100%  державних закупівель ліків міжнародним організаціям. Ця сума складе 4,149,019 млрд. грн.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
У 2020 році українці витратили 14 млрд грн на ліки без доведеної ефективності. Звіт 
Меблі замість ліків, “велике будівництво” та завищені ціни. ЦПК проаналізував рік ковідних закупівель

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності