Долю конкурсу САП в апеляційній інстанції будуть вирішувати “зашкварені” судді

Склад колегії суду: Федотов І.В., Сорочко Є.О. та Єгорова Н.М. – про це Шостому апеляційному адміністративному суді міста Києва повідомили на запит “Центру протидії корупції”. Також там вказали, що рішення Окружного адміністративного суду міста Києва (далі – ОАСК) оскаржила сама Конкурсна комісія, кандидати Клименко (фактичний переможець конкурсу) та Синюк (другий в рейтингу, претендент на посаду заступника керівника САП). Суд поки не відкрив провадження у справі та очікує на матеріали, які мають надійти з ОАСК.

Нагадаємо, що в грудні 2021 року напередодні фіналу конкурсу на керівника САП скандальний ОАСК ухвалив сумнівне рішення, яким скасував порядок роботи конкурсної комісії. Своє рішення в ОАСК обґрунтували неіснуючою нормою закону, а суддя, що його виносив має статус підозрюваного у справі НАБУ щодо ОАСК. 

Рішення апеляційної інстанції у цій справі не буде остаточним (адже є ще Верховний суд), але за законом воно набуває чинності відразу після винесення.

“Усі троє суддів мають численні проблеми з походженням статків та сумнівні рішення в минулому. Все це кидає тінь на об’єктивність процесу в апеляції. Адже всі розуміють, що суддям з подібною репутацією втрачати нічого. Вони – проста здобич як для Банкової, так і для олігархів, що хочуть заблокувати процес призначення незалежного керівника САП” – зазначила Олена Щербан, член правління ЦПК.

Головуючий в колегії суддя Ігор Федотов раніше отримав негативний висновок Громадської Ради доброчесності через численні порушення та проблеми в декларації. Зокрема, в деклараціях за 2014 і 2015 роки Федотов не вказав право користування будинком площею 287,8 кв м у с. Гора Бориспільського району Київської області. Згідно із висновками ГРД, Федотов фактично намагався приховати свої статки в паперових деклараціях за 2012-2015 роки.  Також ГРД звернула увагу, що родина судді Федотова за 4 роки “придбала майна на загальну суму понад 12 млн грн в той час коли задекларований же дохід усіх членів сім’ї склав близько 2,9 млн грн”.

Федотов працює суддею в Україні з 2003 року. А до цього, як звернули увагу в ГРД та “Prosud”, він був “громадянином,  військовослужбовцем та суддею військового суду РФ”. Громадянство України Федотов набув у жовтні 2001 року. А достроково в запас із військової служби в РФ він звільнився в липні 2002 року. При цьому, сам Федотов запевняє, що ніколи не мав російського паспорта. Що малоймовірно, оскільки він працював суддею, який виносив рішення від імені Російської Федерації. 

Суддя Євген Сорочко відомий тим, що ще у  2016 році він офіційно згадувався тодішнім міністром юстиції у компанії суддів, які своїми рішеннями заблокували конкурси на стратегічних державних підприємствах. Зокрема, “Укрспирт”, ПАТ “Центренерго”, “Укрпошта”та ін.

Також, Сорочко був головуючим суддею, який відмовився відкривати декларації військових прокурорів незаконно засекречені колишнім Головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом. Відкрити декларації військових прокурорів вдалося лише після після зміни керівництва прокуратури у 2019 році.

Родина судді володіє майном незрозумілого походження. Протягом 2017 та 2018 років дружина судді придбала низку об’єктів нерухомості в Києві та за його межами реальна вартість якого явно не відповідає офіційним доходам родини. Так, 20 лютого 2017 року дружина  судді набула у власність  офіс площею 134 м.кв за нібито 350 тис грн. у новобудові поруч зі ст. м.Чернігівська. Задекларована вартість набутого майна ймовірно є занижено., оскільки на сьогодні вартість квадратного метра в цьому будинку на спеціалізованих сайтах складає понад 1,5 тис дол.  

У 2018 сам суддя задекларував отримання подарунку від батька-пенсіонера у розмірі 800 тис грн. Цей подарунок передував купівлі дороговартісного TOYOTA LAND CRUISER 200 за понад 2,5 млн грн.
Суддя Наталія Єгорова була у складі колегії, яка вслід за ОАСК узаконила перетворення Гостинного двору у Києві з пам’ятника архітектури на ТРЦ. Вона також є серед тих суддів, які долучилися до провалу переатестації поліцейських. Так, вона своїм рішенням підтримала ОАСК, який визнав протиправним висновок комісії щодо Григорія Мамки, тодішнього заступника начальника головного слідчого управління МВС України і нинішнього депутата від Опозиційної платформи “За життя” Віктора Медведчука. Ця суддя була також була у складі колегії, яка залишила без змін рішення  ОАСК, яким хотіли зняти відповідальність з тодішнього голови ДФС Романа Насірова у схемі Онищенка.

Детальна довідка:

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Новий рекорд: петиція про скасування “правок Лозового-Іонушаса” зібрала 25 000 голосів лише за годину. Наступна ціль – 100 000 підписів
ЦПК закликає президента подати законопроєкт про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”: ОП з другої спробу опублікував петицію
В ОП з вигаданих причин відмовилися реєструвати петицію ЦПК до Зеленського про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”. ЦПК буде подавати петицію вдруге

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності