ДОКУМЕНТ — Курченко судитиметься з Україною через незаконно конфісковані завод та нафтопродукти

Кіпрська компанія Empson Limited, що пов’язана із бізнесменом-втікачем Сергієм Курченком, почала процедуру міжнародного арбітражу проти України. Компанія звинувачує державу в порушенні прав іноземного інвестора, гарантованих Договором до Енергетичної Хартії.

Якщо кіпрській оффшорці Курченка вдасться довести порушення і суд ухвалить відповідне рішення, Україна буде зобов’язана виплатити компанії соратника Януковича мільйони доларів за незаконно конфіскований завод та нафтопродукти.

Про це стало відомо із документу, що Центр протидії корупції отримав від Міністерства юстиції України.

Нагадаємо, що Сергія Курченка підозрюють у використанні Одеського нафтопереробного заводу для ухилення від податків в особливо великих розмірах.

На завод нібито поставили з метою подальшого реекспорту 800 тисяч тонн нафтопродуктів. Однак фактично нафтопродукти не реекспортувалися, а залишалися в Україні. У червні 2017 суд виніс вирок про спецконфіскацію майна Одеського НПЗ.

Арештовані ще у 2015 році нафтопродукти продали за сумнівною процедурою без аукціону та за заниженими цінами бізнесмену з оточення “нарфронтівця” Сергія Пашинського. Проте навіть цієї заниженої суми держава не отримала, натомість понесла, за даними СБУ, 250 мільйонів гривень збитків.

У листопаді 2017 Генпрокуратура відзвітувала про “безпрецедентну” конфіскацію нафтопродуктів у рамках розслідування “злочинної схеми Сергія Курченка”. Хоча самих нафтопродуктів на час конфіскації вже не існувало в природі так само, як і шансів повернути назад кошти від їх реалізації.

“Така виключно “паперова” конфіскація стало можливою у тому числі завдяки зусиллям головного антикорупційного прокурора Назарія Холодницького”, — говорить виконавчий директор Центру протидії корупції Дар’я Каленюк.

Справа в тому, що САП на чолі з Назарієм Холодницьким завернув перспективні для розслідування на той час справи зі схемами Курченка та розкраданням конфіскованих нафтопродуктів. Якби цього не трапилося, відповідні підозри та обвинувачення могли б уже давно стосуватися справжніх крадіїв пального. Але тепер після “паперової” конфіскації Луценка навіть у разі потрапляння справи до НАБУ, розслідувати її стало безперспективно.

“Більше того через те, що Холодницький не дав розслідувати справу належним чином, а ГПУ незаконно провело конфіскацію, нам доведеться платити Курченку за вкрадені у нас же нафтопродукти”, — додає Каленюк.

Читайте більше: Дар’я Каленюк: Як Холодницький підіграв друзям Пашинського

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності