Депутати проголосували за фейкове зняття недоторканності

Депутати віддали 291 голос за законопроєкт №2237, який мав би фактично скасувати депутатську недоторканість.  Натомість народні обранці зберегли та навіть посилили її, внісши правки.

Згідно з проголосованим законопроєктом, Генеральний прокурор отримує монополію на відкриття кримінальних проваджень щодо нардепів. Тобто лише одна людина в країні може внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що означає залежність початку розслідування щодо нардепа від доброчесності чи зайнятості Генпрокурора. 

Згідно з Кримінальним процесуальним кодексом сьогодні будь-який слідчий чи прокурор може розпочати справу щодо нардепа (до набуття чинності законопроєкту, який депутати проголосували сьогодні). 

“Депутати не просто не зняли недоторканність — вони її навіть посилили, порівняно з тим, що ми маємо сьогодні. З такими новаціями буде важко не просто притягнути до відповідальності нардепа, а й просто розпочати розслідування. ”, — коментує член правління Центру протидії корупції Олена Щербан. 

Ще одна небезпечна новація, яку протягнули депутати в правках, це вимога обов’язкової присутності депутата під час розгляду клопотань слідчих у суді. Ці клопотання можуть стосуватися, наприклад,  арешту майна підозрюваного у злочині депутата. Відповідно, це майно не можна буде арештувати без попередження самого народного обранця про суд та без його участі в засіданні. Таким чином, нічого не заважатиме депутатам переписати за ніч майно на родичів, аби уникнути його арешту. Або ж слідчому не вийде заарештувати хабар, який отримав депутат, і був спійманий на гарячому. 

Наразі такі клопотання  слідчий суддя може розглядати за відсутності фігуранта справи, якщо є ризик, наприклад, знищення документів, майна або доказів через обізнаність нардепа-фігуранта з таким клопотанням. 
Нагадаємо, на початку грудня Верховна Рада ухвалила цей законопроєкт в першому читанні. У вересні Рада проголосувала за зняття недоторканності в Конституції, що набуває чинності від 1 січня 2020 року.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Фінкомітет Ради погодив псевдореформу БЕБ “імені Татарова”. Її не погодили міжнародні партнери, але погодив Зеленський
Верховна Рада зібралася підтримати “татарівську” версію “реформи” БЕБ. Псевдореформу, яка не відповідає вимогам міжнародних партнерів, хочуть підтримати на комітеті вже сьогодні
Без повноцінної переатестації: Кабмін погодив модель Татарова щодо збереження контролю над БЕБ для подальших знущань над українським бізнесом

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності