Депутати підтримали законопроєкт, яким від НАБУ будуть рятувати наближених до президента осіб

Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроєкт №3959-1 про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо діяльності Бюро економічної безпеки. Проте цим же проєктом пропонується рятувати від Національного антикорупційного бюро посадовців Офісу президента. 

Так, у законопроєкті є норми, які змінюють підслідність Державного бюро розслідувань. Згідно з ними, якщо кримінальне правопорушення вчинив керівник або заступник керівника “постійно діючого допоміжного органу, утвореного Президентом України” (простіше кажучи, Офісу Президента), то його розслідує саме ДБР. 

Це діятиме, зокрема, і в разі вчинення корупційного правопорушення. Наприклад, якщо керівник Офісу президента або його заступники попадуться на корупції, а предмет злочину буде меншим від мільйона гривень, то ці справи розслідуватиме не НАБУ, а ДБР.

Практика вже засвідчила, наскільки впливовими є посадовці Офісу Президента та як вони можуть використовувати свій статус для захисту від розслідувань. Згадаймо хоча б справу заступника голови ОП Татарова. Саме тому корупційні злочини, вчинені керівником ОП чи його заступниками, незалежно від розміру шкоди чи предмету злочину, мають бути підслідні НАБУ, яке довело свою незалежність. Такий самий підхід стосується й багатьох інших високопосадовців”, — зазначає юрист Центру протидії корупції Антон Марчук

Це не єдина сумнівна норма у законопроєкті. Депутати також хочуть виключити з переліку осіб, які займають особливо відповідальне становище, радників і помічників президента, прем’єр-міністра і голови Верховної Ради. Для цих осіб Кримінальний кодекс встановлює більш суворе покарання, зокрема, за отримання чи надання неправомірної вигоди. 

Якщо зараз за отримання неправомірної вигоди така особа може отримати ув’язнення від 8 до 12 років, то у разі ухвалення цього законопроєкту, за відсутності інших кваліфікуючих ознак, буде передбачене значно м’якше покарання — штраф, кількамісячний арешт або позбавлення волі від 2 до 4 років.

Нагадаємо, раніше в Офісі президента дали вказівку готувати законопроєкт, який дозволить захистити заступника керівника ОП Олега Татарова та легітимізувати схеми з передачі його справи від НАБУ до СБУ. Хоч Татаров відхрещується від цього законопроєкту та називає фейком, ЦПК опублікував фото проєкту.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені
“Это п*здец конечно. И украл ты всего-то навсего 403 млн грн”: найцікавіші моменти з обрання запобіжки Пашинському

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності