Депутати хочуть “знести” незалежну наглядову раду “Нафтогазу” та інших держпідприємств

Депутати від “Слуги народу” та інших фракцій зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №3487, який може дозволити звільнити членів наглядової ради “Нафтогазу”, якщо вони не є громадянами України. Це пропонується зробити заднім числом, що прямо заборонено Конституцією. 

Згідно з проєктом закону, членом наглядової ради державної компанії можуть бути тільки громадяни України, які прожили в країні щонайменше 5 останніх років, досягли 21-річного віку і вільно володіють українською. 

Ці зміни мали б діяти вже під час призначення нових наглядових рад, але депутати прописали, що протягом двох місяців від ухвалення законопроєкту Кабмін повинен переглянути нинішній її склад. Це порушує норми Конституції, яка забороняє зворотну дію законів.

Під прицілом законопроєкту №3487 — всі державні підприємства, єдиним власником яких є держава. Це і “Нафтогаз”, і “Укрзалізниця” тощо. Переглянувши нинішній склад наглядових рад, групи впливу українських олігархів зможуть лобіювати призначення туди “своїх” членів. 

Це дозволить фактично контролювати держпідприємства і використовувати їх в інтересах олігархів чи політиків, адже наглядові ради обирають менеджмент, контролюють його діяльність та ухвалюють стратегічні рішення щодо діяльності підприємств.

Контроль за такими стратегічними підприємствами — ласий шматок для олігархів, таких як Коломойський або Ахметов, і корумпованих політиків, які використовують держпідприємства у різних схемах. “Свої” члени наглядової ради, замість непідконтрольних іноземців, допоможуть змінити управлінців і завернути роботу підприємств у вигідне для власного збагачення русло”, — коментує законопроєкт голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін. 

Нагадаємо, що “Нафтогаз” саме під контролем нинішньої наглядової ради з незалежними членами переміг у міжнародних судових спорах на мільярди доларів проти Російської Федерації. До неї входить низка авторитетних іноземних фахівців. Заборона таким людям входити до наглядової ради зменшить як професійний потенціал підприємства, так і створить ризики відхилення від курсу газової незалежності. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені
“Это п*здец конечно. И украл ты всего-то навсего 403 млн грн”: найцікавіші моменти з обрання запобіжки Пашинському

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності