Депутати хочуть звільнити силовиків від відкритого декларування

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №9148, яким хочуть дозволити необмеженій кількості працівників силових структур подавати засекречені декларації замість відкритих та уникати їх перевірки.

У парламенті хочуть офіційно дозволити працівникам Служби безпеки України, Нацполіції, податкової, Нацгвардії та інших силових органів подавати таємні декларації замість відкритих електронних, а також уникати перевірки та розслідування за наслідками декларування.

З одного боку, законопроект говорить про заміну відкритих електронних декларацій на паперові лише для так званих “таємних” агентів цих органів та кадрового складу розвідки.

Одночасно силовикам і розвідникам залишають можливість засекретити електронні декларації всіх: від публічних керівників до бухгалтерів. Подавати декларації планують у визначеному цими ж органами порядку, наприклад, у власні закриті системи декларування.

Фактично цим легалізують уже придуману в СБУ схему подачі декларацій, з якими вже понад два роки судиться Центр протидії корупції. Так, СБУ вже засекретила декларації всіх без виключення співробітників. Відповідне рішення ухвалив експерт з питань державної таємниці та за сумісництвом заступник голови СБУ.  Законопроект дозволть усім силовикам застосувати досвід СБУ і уникнути відкритого декларування.

Автори проекту прямо зазначають, що вийнятки не поширюватимуться на керівників СБУ, які призначаються публічними указами Президента. Проте це також означає, що в будь-який момент укази Президента про призначення заступників керівника СБУ чи керівника СБУ будь-якої області можуть перетворитися на державну таємницю рішенням чергового експерта з держтаємниці в СБУ.

“Хоча з одного боку норми видаються логічними, адже декларації розвідників та агентів під прикриттям дійсно не мають бути публічними, одночасно фактично пропоновані норми дозволять уникнути декларування не тільки публічним керівникам правоохоронних та розвідувальних органів, але і необмеженому колу силовиків,  робота яких аж ніяк не потребує таємності”, — пояснює юристка Центру протидії корупції Олена Щербан.

Законотворці прямо дозволяють подавати таємні паперові декларації публічним високопосадовцям — керівництву Служби зовнішньої розвідки, попри те, що їх також призначають публічними указами Президента.

Про необґрунтовані статки останніх свідчать журналістські розслідування, зокрема журналісти телепрограми “Наші гроші” викрили наявність у родини заступника голови служби Сергія Семочко лише нерухомості на понад 8 мільйонів доларів. Цікаво, що до роботи в Службі зовнішньої розвідки останній керував економічною контррозвідкою в СБУ та Управлінням СБУ в Києві і Київській області.

Перевіряти такі паперові або секретні декларації будуть самі ж правооохоронні або розвідувальні органи. Національне агентство із запобігання корупції зможе здійснити повну перевірку лише з дозволу керівника цього органу та після рішення про зміну ступеня секретності.

Додаючи необхідність повідомлення НАЗК про суттєві витрати нардепи пропонують не повідомляти про оздоровчий” відпочинок за кордоном, наприклад оздоровлення на Сейшелах чи Мальдівах.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Новий рекорд: петиція про скасування “правок Лозового-Іонушаса” зібрала 25 000 голосів лише за годину. Наступна ціль – 100 000 підписів
ЦПК закликає президента подати законопроєкт про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”: ОП з другої спробу опублікував петицію
В ОП з вигаданих причин відмовилися реєструвати петицію ЦПК до Зеленського про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”. ЦПК буде подавати петицію вдруге

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності