Через скаргу ЦПК Харківобленерго скасував 70-мільйонний тендер

Акціонерна компанія «Харківобленерго» відмовився закуповувати автозапчастини на 70 мільйонів гривень після того, як Центр Протидії Корупції звернувся з заявою до Державної аудиторської служби, в якій описав порушення, допущені під час тендерів.

Про це повідомила Держаудит служба у відповідь на запит Центру протидії корупції.

Рішення про відміну трьох тендерів на суму 71,43 млн гривень прийняв тендерний комітет «Харківобленерго» – йдеться у відповіді начальника Північно-Східного офісу Держаудитслужби Ю.В. Єфімова.

Під час аналізу тендерної документації активісти з’ясували, що замовник прописав умови участі у торгах так, щоб максимально звузити кількість учасників, до того ж. вимагав подати документи, що не передбачені законодавством про публічні закупівлі.

У результаті в торгах взяли участь лише дві компанії, а переможцем стало ТОВ «Харзбут», що запропонувало автозапчастини у двічі дорожче від ринкової вартості.

Окрім того, з’ясувалося, що ТОВ «Харзбут» зобов’язався поставити 63 000 одиниць товарів поштучно або окремими партіями, маючи у наявності лише маловантажний автомобіль та шістьох штатних працівників.

Центр протидії корупції звернувся із скаргою до Державної аудиторської служби, яка доручила своєму Північно-східному офісу розглянути звернення в межах компетенції. У процесі розгляду замовник повідомив державних аудиторів про розірвання угод.

***

Акціонерна компанія «Харківобленерго» є енергопостачальною компанією з часткою держави розміром 65%. В серпні 2016 року Фонд держмайна підготував умови приватизації. Стартова ціна державної частки – 73 млн доларів.

У вересні Нацполіція затримала заступника голови правління, виконавчого директора «Харківобленерго» за привласнення 51 млн грн. За даними слідства, керівництво компанії незаконно перераховувало мільйони у якості фіндопомоги на рахунки підконтрольних фірм.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
«Один з найважливіших антикорупційних законів останніх років» — Віталій Шабунін про законопроєкт №11057
Шабунін: Резніков збрехав про фейковість доказів у розслідуванні закупівлі курток для ЗСУ
У ДП «Агенція оборонних закупівель» Міноборони відмовляються під час війни створювати наглядову раду, щоби витрачати мільярди з бюджету без ефективного контролю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності