“Блискавично швидко” — суд у справі Мартиненка проти ЦПК уже перейшов до дебатів сторін

29 жовтня відбулося перше засідання по суті у позові Миколи Мартиненка до Центру протидії корупції, у якому адвокати екс-нарфронтівця, обвинуваченого НАБУ одразу у декількох корупційних злочинах, вимагають видалити всю інформацію про свого клієнта з сайту проекту ЦПК pep.org.ua — реєстру політичних діячів.

Усього за одне засідання суддя В.В.Бортницька встигла заслухати позовні вимоги адвокатів, заперечення ЦПК та докази обох сторін та оголосила перерву. Наступне засідання, заплановане на 16.30 10 грудня, розпочнеться дебатами сторін.

“Така швидкість розгляду справи в перенавантаженому Печерському суді свідчить лише про те, що хтось зацікавлений у дуже швидкому рішенні в цій справі. Це просто блискавична швидкість. І наштовхує на неприємні здогадки про те, на чию користь буде вирішено спір”, — не може приховати свого здивування адвокат Центру протидії корупції Олександр Литвин. “Ми просили зупинити судовий розгляд допоки не буде розглянуто абсолютно аналогічний позов Миколи Мартиненка до НАБУ. Адже більшість інформації, що стала відома про участь екс-нардепа у корупційних оборудках, ми дізналися саме з результатів розслідування детективів Бюро і використовували оприлюднену ними інформацію”, — додає юрист.

Нагадаємо, у позові Мартиненко звинувачує ЦПК у нібито незаконному використанні його імені в описі кримінальних правопорушень та корупційних оборудок, які розслідувало  НАБУ, де його вина чи участь іще не підтверджені судом.

Утім, суддя вирішила продовжити розгляд позову екс-нардепа і навіть встигла заслухати докази. Водночас, частину письмових доказів, а саме — лінки на судові ухвали та публікації на сайті НАБУ, суддя Бортницька ”розглянула” абсолютно формально, обмежившись лише прогортанням сторінки, не переходячи безпосередньо за посиланнями.

Повний запис судового засідання — за посиланням: https://bit.ly/2Jr5bFK

Нагадаємо, йдеться про інформацію про репутацію та ділові зв’язки — так зване досьє Мартиненка, розміщеного у відкритому Реєстрі національних публічних діячів — базі даних, розробленій громадською організацією. Вона допомагає банкам ідентифікувати публічних діячів серед своїх клієнтів і містить понад 30 тисяч документально підтверджених записів про українських політиків, прокурорів, суддів, силовиків та їхніх родичів.

Політик вимагає видалити інформацію, взяту з судових ухвал, про його зв’язки з офшорними компаніями, через які, як встановили детективи НАБУ, здійснювалися фінансові оборудки. Це, на думку колишнього нардепа, паплюжить його ділову репутацію. Тому він вимагає у позові видалити його досьє з Реєстру публічних діячів та заборонити ЦПК публікувати інформацію про кримінальні провадження або інформацію про корпоративні права зі згадкою його імені.

“Вочевидь, що перебування профілю Мартиненка у публічному Реєстрі ПЕПів, яким користуються іноземні банки та розвідки, ускладнює, або взагалі блокує йому фінансові операції, тому він пришвидшує судовий розгляд. Позов політика — зайве підтвердження тому, що згадка в реєстрі публічних діячів ускладнює відмивання коштів”, — пояснює суть роботи антикорупційного інструменту виконавчий директор ЦПК Дар’я Каленюк.

Юристи Центру протидії корупції вважають, що підстав ображатися на своє досьє, розміщене в Реєстрі публічних діячів, у Мартиненка немає. Інформація, зібрана там або підтверджена документами, наприклад, судовими ухвалами чи витягами з державних реєстрів, або уже публічно відома широкому загалу зчисленних журналістських розслідувань та його ж власних коментарів, а власне його справа уже слухається в суді.

“У разі, якщо суд задовольнить такий позов, тоді, наприклад, журналісти, які висвітлюють те чи інше судове засідання у кримінальних справах відносно пана Мартиненка (або будь-якого іншого), теж стануть потенційними “мішенями” для таких національних публічних діячів. Їх теж можна буде зобов’язати видалити ім’я такої особи з публікацій”, — пояснює небезпеку процесу адвокат ЦПК Олексій Бойко.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності