Батькові нардепа-довкіллєвика і його партнерам Держгеонадра незаконно віддали під берилієве родовище частину заповідника – слідство

Головне Управління Нацполіції в Житомирській області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні 42019000000001012, в якому йдеться про, ймовірно, незаконну видачу спеціального дозволу на користування родовищем берилію ТОВ “Пержанська рудна компанія”. Про це Центру протидії корупції стало відомо з ухвали Корсунського районного суду м. Житомира від 20 січня 2023 року та інших ухвал. 

За версією слідства, службові особи Держгеонадр, “зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи”, з порушенням закону “призначили аукціон з продажу спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування берилієвих руд Пержанського родовища Олевського району Житомирської області”, що “спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та інтересам держави у вигляді негативного впливу на об`єкт природно-заповідного фонду – Поліський природний заповідник загальнодержавного значення”.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до оголошення на  «Прозорро.Продажі» від 22 квітня 2019 року, Державна служба геології та надр України за 76 млн грн продала ТОВ “Пержанська рудна компанія” спеціальний дозвіл на користування надрами Пержанського родовища берилієвих руд. Слідчі кажуть, що до складу Пержанського родовища входить і Ястребецьке родовище, зокрема, Південно-Західна ділянка Ястребецького родовища в Олевському районі. “Пержанська рудна компанія” отримала право займатися на даній земельній ділянці геологічною розвідкою. В той же час, “встановлено, що зазначена ділянка, на отримання спеціального дозволу на користування надрами якої оголошено аукціон, частково знаходиться у заповідній зоні“, тому надровий бізнес на цій ділянці працювати не може, бо це протизаконно. Також, вказують слідчі,  геологічне вивчення ділянки, яка частково пролягає на території заповідника, є неможливим без порушення ґрунтового покриву, зелених насаджень, організації під`їзду транспорту, а, відповідно, і є заборонене законом.

У січні 2023 року досудове розслідування в кримінальному провадженні подовжили до 22 січня 2024 року. Провадження 42019000000001012 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань  за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2  ст. 364 КК України (“Зловживання владою або службовим становищем”, максимальне покарання передбачає до 6 років позбавлення волі). 

Засновниками ТОВ “Пержанська рудна компанія” є кіпрська фірма “BGV Group ltd” (83,3%), Олександр Настенко (8,4%) та Віталій Якименко (8,3%) – батько нардепа, голови підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування Павла Якименка. Бенефіціаром “Пержанської рудної компанії” є Геннадій Буткевич – співвласник мережі “АТБ-Маркет”. За даними  Forbes Ukraine, він посів 16 місце серед 100 найбагатших українців 2020 року зі статками 415 млн дол. 

16 липня 2021 року РНБО прийняла рішення “Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави”. Це рішення визначило перелік корисних копалин, які мають для нашої держави стратегічне значення. Всього йдеться про 37 корисних копалин, серед яких і берилій. 

У лютому 2023 року Nadra.info повідомляли, що інша компанія, де бенефіціаром вказаний Буткевич, і частки в якій мають Олександр Настенко та Віталій Якименко, ТОВ “Атомні енергетичні системи України” зацікавилася трьома родовищами з іншою стратегічною копалиною – ураном. Йдеться про родовища Сафронівське, Садове та Северинівське. 

“Пержанська рудна компанія” ознайомилася з текстом цього матеріалу до публікації та надала коментар, який друкуємо повністю:

“ТОВ «Пержанська рудна компанія» придбала на відкритому аукціоні спеціальний дозвіл на користування надрами Пержанського родовища берилієвих руд 22 квітня 2019 року. Процес відбувся прозоро, на відповідному майданчику «Прозорро.Продажі», який офіційно і незалежно адмініструє електронну торгову систему в Україні.

Також звертаємо вашу увагу, що на момент купівлі спецдозволу компанією Павло Якименко, про якого йдеться у вашій статті, не був народним депутатом. Ні про який політичний вплив мови йти не може. Процедура придбання спецдозволу відбулася з дотриманням усіх законних вимог, обов’язкових процедур та відповідної підзвітності процесів.

Звертаємо увагу, що у рамках зазначеного вами кримінального провадження, яке було відкрито ще в 2019 році, вже проведено низку експертиз та слідчих дій, які не підтвердили жодного порушення та доводять відсутність будь-якої вини з боку ТОВ «Пержанська рудна компанія» та Держгеонадр. При цьому кримінальне провадження на даний час з незрозумілих для компанії причин не закрито, а строки досудового розслідування без належних на те законних підстав продовжуються вже кілька років поспіль. 

ТОВ «Пержанська рудна компанія» у жодному форматі не веде і не має намірів вести свою діяльність у межах Поліського природного заповідника, а відповідно не спричиняє ніякого негативного впливу на навколишнє природне середовище. Ліцензійна площа родовища лише частково проектується на контури заповідника, проте діяльність компанії у цій зоні – відсутня. Наразі «Пержанська рудна компанія» займається внесенням змін до спецдозволу, а саме: має намір відмовитись від частини ліцензійної площі, яка має проекцію на Поліський природний заповідник.

Представники нашої компанії тримають тісний зв’язок із місцевою громадою, екоактивістами та профільними фахівцями для донесення інформації щодо діяльності компанії та відкрито демонструють зону, на яку поширюється діяльність компанії з розвідки та видобутку руд.

Зазначимо також, що наша компанія веде переговори з низкою крупних інвесторів, які готові підтримати сталий розвиток українського видобутку. Окрім нових робочих місць, притоку інвестицій, збільшення сплачених податків, співпраця з крупними донорами – це також, як ви розумієте, максимальна прозорість та підзвітність усіх процесів, а також відповідність низці міжнародних стандартів та екологічних норм.

На сьогодні група компаній BGV Геннадія Буткевича, до якої входить «Пержанська рудна компанія», розвиває понад 10 видобувних проєктів в Україні, більшість з яких є greenfield проєктами. Ми усвідомлюємо тривалість таких ініціатив, масштаб роботи, відповідальність та важливість бути максимально прозорою компанією. Наші проєкти, покликані розвивати видобувний потенціал України, приваблювати в країну великі інвестиції і нові технології. Ми – за стійке зростання, яке ґрунтується на екологічно безпечному і соціально відповідальному підприємництві. Наприклад, у вересні 2022 року вже під час війни інвестиційна група Геннадія Буткевича BGV Group Management запустила в роботу новий щебеневий завод у Житомирській області — одне з найсучасніших підприємств в Україні, яке забезпечить до 200 робочих місць у регіоні. Орієнтовні інвестиції у розвідку та запуск потужностей підприємства на сьогодні сягають близько 22 млн доларів США. Як представники сучасного українського бізнесу ми віримо в майбутнє цієї країни та її потенціал, а тому продовжуємо оптимістично дивитися на питання відновлення України та інвестування коштів у регіональні бізнес-проєкти, які, згідно з візією компанії та її інвестора, мають відповідати усім міжнародним нормам та стандартам”.

Аліна Стрижак, Центр протидії корупції



Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Фірма, де працює очільник надрового комітету при Європейській Бізнес Асоціації, пов’язана з титановою компанією із, імовірно, підставним співвласником
Власник бізнесу в окупованому Криму контролює родовище самоцвітів на Житомирщині
Співвласником титанового підприємства на пару з державою є особа з ознаками номінального власника

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності