Антикорсуд стягнув із забудовника Микитася історичні 80 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) стягнув з ексдепутата, колишнього президента компанії-забудовника “Укрбуд” Максима Микитася 80 млн грн застави за порушення умов запобіжного заходу. Це найбільша сума застави, яку коли-небудь стягували в Україні.

Максиму Микитасю восени апеляція Антикорсуду призначила запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у 80 млн грн. На нього також поклали обов’язки: електронний браслет, заборона виїжджати з міста, спілкуватися з іншими підозрюваними, свідками у справі тощо.

Прокурори отримали інформацію, що Микитась порушив одну із заборон. Він провів неформальну нараду, на якій були присутні двоє інших підозрюваних у справі. Тобто він порушив умови запобіжного заходу, за що законом передбачене стягнення суми застави в дохід держави. 

Тому суддя ВАКС Андрій Біцюк задовольнив клопотання прокурорів і стягнув гроші. Він одночасно призначив екснардепу нову заставу — вже у 100 млн грн. Це рішення може бути оскаржене Микитасем в Апеляційній палаті Антикорсуду.

Рішення є дуже показовим, адже демонструє готовність ВАКСу не спускати з рук фігурантам резонансних справ зухвалі порушення. Таке в нереформованих райсудах рідко траплялося. Це і має бути та відмінність Антикорсуду, на яку усі ми чекали”, — коментує рішення судді Біцюка юрист Центру протидії корупції Андрій Савін.

Максима Микитася підозрюють в організації схеми із заволодіння 82 млн грн на махінаціях із квартирами для Національної гвардії. Нацгвардії спочатку виділяли квартири в елітному Печерському районі Києва, а потім вирішили змінити їх на квартири на околиці. При цьому вартість їхня не змінилася.

Нагадаємо, що раніше вирішувалося питання про стягнення застави з “короля контрабанди” Вадима Альперіна. Він був зобов’язаний здати усі паспорти за умовами свого запобіжного заходу, але приховав один із них — громадянина Ізраїлю. 

Попри низку доказів прокурора суддя Сергій Мойсак відмовився стягнути з Альперіна 70 млн грн застави. Це ще може зробити Апеляційна палата ВАКС. Детальніше про це читайте у матеріалі юриста ЦПК Андрія Савіна “Антикорсуд дав задню перед “королем контрабанди”, якого розшукував Зеленський”.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності