АНОНС — Завтра Конституційний суд може визнати судову реформу Зеленського неконституційною

У четвер, 16 січня, Конституційний Суд України розгляне подання Верховного Суду про неконституційність судової реформи Зеленського. Засідання розпочнеться о 10.00.

Трансляція пленарного засідання відбудеться на офіційному сайті Конституційного Суду України у рубриці “Відеотрансляція засідань” за посиланням: http://ccu.gov.ua/stream.

19 листопада судді Верховного Суду звернувся до Конституційного Суду з поданням про неконституційність ініційованих президентом Володимиром Зеленським змін до законодавства. 

Зокрема, Верховний Суд оскаржує своє скорочення від 200 суддів до 100, зниження зарплати та повторну перевірку суддів на доброчесність. Також Верховний Суд наполягає на неконституційності залучення міжнародних експертів до роботи в Комісії з питань доброчесності та етики та наділення їх повноваженнями ініціювати звільнення негідних членів Вищої ради правосуддя. 

Нагадаємо, в жовтні 2019 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про реформу органів судової влади, ініційований Президентом України Володимиром Зеленським. 

Зауважимо, що третину від складу Конституційного Суду становлять судді, обрані на суддівських з’їздах. Суддями КС у більшості випадків призначалися політично заангажовані та залежні люди.

Якщо Конституційний Суд визнає судову реформу Зеленського неконституційною, це ще раз засвідчить її нагальність. Адже вкотре зафіксує, що суддівські еліти перешкоджають своєму очищенню. 

Раніше судову реформу провалила сама Вища рада правосуддя, але Конституційний Суд може такі її дії легітимізувати. 

Так, у жовтні Верховна Рада проголосувала за судову реформу, яка пропонувала повністю перезавантажити ВККС та створити етичну комісію. Остання мала б ініціювати питання про звільнення недоброчесних членів ВРП, ВККС та суддів Верховного Суду. Половину від складу цієї комісії також мають становити міжнародні експерти. 

Нагадаємо, за останні роки судді КС винесли ряд сумнівних рішень, серед яких:

дозволили узурпувати владу Януковичу; скасували закон про незаконне збагачення, внаслідок чого було НАБУ було змушене закрити 65 кримінальних проваджень; винесли рішення на користь Запорізького заводу феросплавів, який належить олігарху Ігорю Коломойському.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності