АНОНС — Закупівлі для армії за один день і за безмежні ціни: парламентський комітет розгляне законопроект Президента

У середу 6 лютого парламентський комітет з економічної політики Андрія Іванчука розгляне ініційований Президентом законопроект №9460, який дозволить проводити закупівлі для потреб оборони під час воєнного стану за один день з можливістю безліч разів змінювати ціну після укладення договору. Антикорупційний комітет уже визнав, що цей законопроект містить корупційні ризики.

Початок комітету — 15.30. Адреса — вул. Велика Житомирська, 11, кімн. 304.

Поданий Петром Порошенком законопроект №9460 пропонує змінити статтю 35 Закону України “Про публічні закупівлі” так, щоб під час воєнного стану можна було проводити закупівлі для потреб оборони за переговорною процедурою (без тендеру) фактично за один день.

Законопроект несе ризики, через які за місяць воєнного стану (навіть в одному з регіонів) можна буде на всю країну начебто для потреб оборони закупити палива за схемою з Трейд Коммодіті та рюкзаків за схемою Авакова.

Найбільший ризик у тому, що замовники зможуть змінювати умови договору про закупівлю навіть після його підписання, зокрема і саму суму договору.

Наприклад, договір буде укладено на мільйон гривень, а згодом додатковими угодами суму закупівлі зможуть підняти хоч до ста мільйонів. Ніяких обмежень для збільшення обсягу закупівлі та суми договору немає.

Схеми зі зміною суми договорів уже розслідувало Національне антикорупційне бюро. 2017 року чотирьом посадовцям повідомили про підозру у розтраті майже 150 млн гривень під час закупівлі палива у компанії Трейд Коммодіті для потреб армії. За версією слідства, Міноборони укладало додаткові угоди, за якими ціна на паливо безпідставного зросла приблизно на 16% від початкової.

Законопроект Порошенка пропонує також зменшити строк оскарження рішень щодо таких закупівель до одного робочого дня з моменту оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю. На думку юристів Центру протидії корупції, такі строки взагалі унеможливлять оскарження.

Існує також загроза, що законопроектом зловживатимуть і використовуватимуть переговорну процедуру під час воєнного стану для закупівель, які насправді не стосуються потреб оборони.

Так начебто для «потреб оборони» свого часу через переговорну процедуру через компанії-прокладки закупило неякісні рюкзаки Міністерство внутрішніх справ. Сума збитків у так званій «справі рюкзаків», за даним слідства, становить 14 млн гривень.

Нагадаємо, що Президент вніс до Верховної Ради свій законопроект №9460 “Щодо особливостей процедури публічних закупівель під час дії правового режиму воєнного стану” 3 січня 2019.

Хоча вже існує окремий закон, що й без президентського законопроекту дозволяє проводити невідкладні закупівлі для армії. Мова йде про закон «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони».

Законопроект аналізували Центр протидії корупції та Інститут законодавчих ідей

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності