АНОНС – Верховний суд включає турборежим у справі щодо сім’ї Суркісів і Приватбанку: це може коштувати Україні 29 млрд грн

У понеділок, 27 квітня, Велика палата Верховного суду розглядатиме касаційну скаргу Нацбанку, Кабінету Міністрів і ПриватБанку на рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім’ї Суркісів. Останні намагаються отримати остаточне рішення, що не є пов’язаними з олігархом Ігорем Коломойським. 

Коли: 27 квітня, о 10:30. 

Де: вулиця Пилипа Орлика, 8.

Суддя-доповідач: Прокопенко О. Б.

Раніше суди першої та апеляційної інстанцій ухвалили рішення на користь Суркісів. Вони підтримали позов сім’ї про скасування рішень НБУ щодо визнання їх пов’язаними з ПриватБанком особами та визнання недійсними договорів обміну їхніх коштів в банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), які пізніше викупила держава за 1 грн.

У разі програшу держави та  Приватбанку, рішення на користь сім’ї Суркісів,  розблокує ряд інших судових спорів, які наразі зупинені до вирішення цієї справи. Крім того, це рішення  використають інші учасники цієї процедури,  які вже судяться із “Приватбанком”, і тоді загальна сума компенсації може перевищити 29 млрд грн. 

Тобто рішення Верховного суду у понеділок може стати небезпечним прецедентом і дати козирі в суді всім іншим пов’язаним із Коломойським особам. А також може розблокувати та активізувати розгляд спорів Коломойського з державою щодо націоналізації. Метою може бути спроба отримати відповідні рішення судів по націоналізації до того, як в парламенті приймуть так званий “антиколомойський закон”.

Зауважимо, що брати Суркіси пов’язані з Ігорем Коломойським щонайменше через структуру власності ТОВ “Телерадіокомпанія “Студія 1+1”. Ігор Суркіс є бенефіціарним власником  Bolvik Ventures ltd, зареєстрованої на Британських Віргінських Островах, яка володіє 33,33% кіпрської Caddoa Limited. Останній належать 22,5% ТРК “Студія “1+1”.  Григорія Суркіса вказано як брата власника істотної участі каналу.

Важливо, що від цього рішення залежить й подальший розгляд найважливішої судової справа за позовом Ігоря Коломойського щодо правомірності націоналізації “Приватбанку”.  19 грудня 2019 року судді Шостого апеляційного адміністративного суду зупинили провадження у справі щодо націоналізації до розгляду справи за позовом Суркісів.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності