АНОНС — У ВАКС вирішать, чи відновлювати справу “Роттердам+”. Після засідання відбудеться брифінг Чумака і ЦПК

У середу, 23 вересня, у Вищому антикорупційному суді (ВАКС) продовжать розгляд скарги на безпідставне закриття прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталієм Пономаренком кримінального провадження у справі “Роттердам+”, яка завдала 39 млрд грн збитків українцям. 

Після засідання запрошуємо журналістів на брифінг ексдепутата і колишнього заступника генпрокурора Віктора Чумака, за заявою якого НАБУ кілька років тому відкрило справу “Роттердам+”. 

Адреса суду: вул. Хрещатик, 42-А. 

Слідча суддя: Катерина Широка.

Початок засідання: 23 вересня, 9:30.

Колишній народний депутат, ексзаступник генпрокурора Віктор Чумак подав скаргу до ВАКС на закриття прокурором САП Віталієм Пономаренком кримінального провадження щодо енергетичної схеми “Роттердам+”. Він має на це право як особа, яка подавала заяву про злочин. Про намір оскаржити закриття справи він повідомляв у своєму блозі на YouTube.

Прокурор Пономаренко закрив справу щодо підозрюваних у справі 28 серпня. Причиною у САП назвали експертизу установи Служби безпеки України, яка нібито не виявила збитків. 

У Національному антикорупційному бюро також зазначили, що будуть оскаржувати постанову прокурора Пономаренка. НАБУ може подати скаргу до керівника САП (зараз його обов’язки виконує Максим Грищук) і до генеральної прокурорки Ірини Венедіктової. 

На минулому засіданні адвокати фігурантів справи “Роттардам+” просили про залучення їх до розгляду скарги, Зокрема, це захисники ексголови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитра Вовка, топчиновника компанії Ріната Ахметова “ДТЕК” Бориса Лісового тощо. Своєю чергою, адвокатка Віктора Чумака, яка добивається відновлення справи, просила залучити детектива НАБУ у розгляд. Щодо обох клопотань суддя Широка відмовила.

Брифінг

Після засідання 23 вересня запрошуємо журналістів на брифінг із Віктором Чумаком, та його адвокаткою Мариною Гаврилюк. Інші учасники брифінгу:

Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції.

Андрій Савін, юрист Центру протидії корупції.

На брифінгу спікери розкажуть, чому постанова прокурора Пономаренка про закриття справи надумана і юридично безпідставна.

Також вони повідомлять про подальші кроки для відновлення справедливості у справі “Роттердам+”. Ці кроки залежатимуть від того, яке рішення ухвалить перша інстанція ВАКС щодо відновлення справи.

*** 

Нагадаємо, за даними НАБУ, топменеджери компанії “ДТЕК” олігарха Ріната Ахметова в 2015 році “домовилися” з керівництвом НКРЕКП щодо затвердження формули утворення ціни на електроенергію “Роттердам+”.

Формула безпідставно передбачала включення до тарифу на електроенергію витрати на доставку та перевалку вугілля в Україну з портів Європи, яких не існувало. Це призвело до штучного збільшення вартості електроенергії для всіх споживачів, а збитки оцінили аж на 19 мільярдів.

У серпні 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру 6 особам, серед яких ексголова НКРЕКП Дмитро Вовк, гендиректор компанії “ДТЕК мережі” Іван Гелюх та інші.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності