АНОНС — ЦПК оскаржить у Верховному суді рішення про законність засекречення декларацій СБУ

У середу 11 липня о 12.30 Верховний суд (Московська 8, корпус 5) розгляне касаційну скаргу Центру протидії корупції на рішення першої та апеляційної інстанцій у справі щодо засекречення декларацій працівників Служби безпеки України.

Нагадаємо, що 2017 року ЦПК подав до суду на СБУ через засекречення інформації з декларацій співробітників СБУ.

У січні 2018 Апеляційний адміністративний суд міста Києва закріпив за керівництвом СБУ право начхати на пряму норму закону і не подавати декларації. Фактично цим була вбита можливість притягнути до відповідальності хоч одного працівника СБУ за статтею 366-1 Кримінального кодексу України, а саме – брехню в декларації.

Визнання керівництвом СБУ інформації з декларацій державною таємницею, подача декларацій не до Реєстру НАЗК, а до власної закритої системи невідомого походження, доступ до якої мають тільки в Службі, активісти вважають незаконним.

На частину цієї інформації накладено гриф “цілком таємно”, на частину – “таємно”. При цьому, незаконно засекречено навіть публічну інформацію щодо керівництва та посадовців СБУ, імена та посади яких добре відомі суспільству та опубліковані в офіційних документах, наприклад, в указах президента.

Антикорупціонери мають намір в судовому порядку таки змусити СБУ розсекретити інформацію з декларацій і відомості про зміни майнового стану керівництва та слідчих, а також визнати незаконними створення Службою власної системи обробки та зберігання декларацій.

У разі якщо відповідне рішення не винесе Верховний суд, активісти звертатимуться до Європейського суду з прав людини.

Засідання проходитиме за адресою: м. Київ, вул. Московська, 8, корпус 5.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені
“Это п*здец конечно. И украл ты всего-то навсего 403 млн грн”: найцікавіші моменти з обрання запобіжки Пашинському

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності