АНОНС — Суд завершить вивчати тендерну документацію у справі Мартиненка

У вівторок 19 лютого в Шевченківському суді Києва відбудеться чергове засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням колишнього народного депутата Миколи Мартиненка та інших осіб у заволодіння майже 700 млн грн. На ньому закінчать досліджувати тендерну документацію держпідприємства НАЕК “Енергоатом” щодо поставки обладнання для атомних станцій чеською фірмою Skoda JS a.s.

Початок суду – 09:00. Адреса суду – Дегтярівська, 31-А. Головуюча суддя – Лідія Щебуняєва.

На минулому засіданні представлені прокурорами САП документи підтверджували, що Мартиненко сприяв у перемозі Skoda JS a.s на тендерах НАЕК “Енергоатом” за допомогою підставних конкурентів. Так, у суді дослідили документацію щодо 6 контрактів, підписаних з компанією «Skoda JS a.s.» на загальну суму 6,4 млн гривень. За даними слідства, відкати з цих контрактів надходили на рахунки офшорки нардепа.

5 із цих 6 вивчених у суді договорів отримала чеська компанія за результатами відкритих торгів. Вивчені в суді документи підтверджують, що «Skoda JS a.s.» вигравала тендери держпідприємства НАЕК “Енергоатом” завдяки змові з пов’язаними компаніями.

Наприклад, ТОВ «Проатом» виконуючи роль конкурента «Skoda JS a.s.» подавав у якості своєї пропозиції на тендери документи отримані у самої «Skoda JS a.s.».

Так, ТОВ «Проатом» подавав довідки «Skoda JS a.s.» про наявність працівників та спеціалістів відповідної кваліфікації, документи про наявність досвіду виконання аналогічних робіт та інші документи.

Вказане свідчить про те, що компанія  «Skoda JS a.s.» виходила одночасно на тендер «на пряму» та через компанію «Проатом» та інших псевдоконкурентів.

Крім того, подані пропозиції як самої «Skoda JS a.s.» так і «Проатому» не відповідали вимогам самого тендеру. За законом, такі пропозиції учасників тендеру мали би бути відхилені, що й підтвердила Державна фінансова інспекція у своїх висновках.

Після укладання контрактів «Skoda JS a.s.» залучала ТОВ “Проатом” до виконання угод в якості субпідрядника.

Також, у ході засідання з’ясувалося, що оплата за результатами закупівлі здійснювалася за рахунок залучення кредитних коштів від Чеського експортного банку на 85% з відстрочкою на 5 років.

Нагадаємо, що у період 2008-2012 років за результатами проведення конкурсних процедур між товариством «Skoda JS» та держпідприємством НАЕК «Енергоатом» було укладено договори про закупівлю на суму, еквівалентну 65 млн євро. У результаті цих торгів, за версією сторони обвинувачення, Мартиненко заволодів коштами “НАЕК “Енергоатом” в сумі 6,4 млн євро.

Раніше “Наші гроші” повідомляли, що справа Мартиненка є лідером за темпами розгляду справ НАБУ в Шевченківському районному суді міста Києва. Попри це сторона захисту постійно наголошує на необхідності прискорення та вимагає не озвучувати в суді частину письмових доказів.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності