АНОНС — Суд спробує дослідити чеський диск у справі Мартиненка

У вівторок 26 лютого в Шевченківському районному суді міста Києва відбудеться чергове засідання у справі екс-нардепа Миколи Мартиненка. Суд спробує дослідити наданий Чеською прокуратурою диск, на якому міститься листування щодо укладення угод між компанією «Skoda JS a.s.» та офшором «Bradcrest Investment S.A.».

Початок суду – 09:00. Адреса суду – Дегтярівська, 31-А. Головуюча суддя – Лідія Щебуняєва.

На диску, який Національне антикорупційне бюро отримало в рамках міжнародної правової допомоги від прокуратури Чехії, міститься листування між заступником комерційного директора компанії «Skoda JS a.s.» Петером Луптачиком та одним із обвинувачених у справі Валерієм Васильковим.

Валерій Васильков — директор управління закупівель дирекції держпідприємства НАЕК “Енергоатом”. Васильков інформував Мартиненка про тендери Енергоатому і сприяв тому, аби їх вигравала чеська «Skoda JS a.s.».

У листуванні Василькова з Луптачеком йдеться про укладення угод між чеською компанією «Skoda JS a.s.» та «Bradcrest Investment S.A.» — панамською офшоркою, що за даними слідства, належить екс-нардепу Мартиненку.

Під час минулого засіданні суд не зміг дослідити цю переписку у зв’язку з відсутністю програмного забезпечення.

Утім судді дослідили кредитні угоди між НАЕК “Енергоатом” і Чеським експортним банком, а також матеріали отриманої міжнародної правової допомоги з Латвії.

Вони стосувалися відкритого банківського рахунку британської фірми Randstone Commercial LLP в латвійському банку та інших документів. У суді зачитали протоколи огляду детективами цих документів.

Водночас на попередньому засідання головуюча суддя Щебуняєва відмовилася розглядати заяву Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про перегляд рішення щодо відсторонення від справи Мартиненка прокурора Андрія Перова.

Нагадаємо, що у період 2008-2012 років за результатами проведення конкурсних процедур між товариством «Skoda JS» та держпідприємством НАЕК «Енергоатом» було укладено договори про закупівлю на суму, еквівалентну 65 млн євро.

У результаті цих торгів, за версією сторони обвинувачення, Мартиненко заволодів коштами “НАЕК “Енергоатом” у сумі 6,4 млн євро.

Раніше “Наші гроші” повідомляли, що справа Мартиненка є лідером за темпами розгляду справ НАБУ в Шевченківському районному суді міста Києва.

Попри це сторона захисту постійно наголошує на необхідності прискорення та вимагає не озвучувати в суді частину письмових доказів.

Колишнього народного депутата від Народного Фронту Миколу Мартиненка підозрюють у причетності до розкрадання коштів на двох держпідприємствах – “СхідГЗК” та “НАЕК “Енергоатом” на загальну суму понад 695 млн гривень.

Обвинувальний акт стосовно Миколи Мартиненка:
http://bit.ly/2EROVOw

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності