АНОНС — Перше серйозне випробування. Апеляція Антикорсуду перегляне “оправдос” у справі фірташівського ЗТМК

У понеділок 18 листопада Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) розгляне апеляційну скаргу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) на виправдувальний вирок Заводського районного суду Запоріжжя щодо директора Запорізького титано-магнієвого комбінату Володимира Сивака. Його обвинувачували у розтраті майже 500 млн грн, виділених на модернізацію підприємства.

Час: 10:00. Адреса суду: Хрестовий провулок, 4.

Засідання вже двічі переносили: першого разу суддя перебувала на з’їзді суддів, а другого разу — на засідання не прийшла прокурорка, бо перебувала на останньому дні лікарняного.

ЗТМК на 51% належить державі і на 49% — компанії олігарха-втікача Дмитра Фірташа “Толексіс трейдинг лімітед”. Згідно з зобов’язаннями, компанія олігарха виділила 492 млн грн для модернізації комбінату. Але фірташівський директор ЗТМК Володимир Сивак, за даними слідства, ці гроші витратив далеко не за призначенням.

Одначе Заводський райсуд Запоріжжя повністю виправдав Сивака. І не останню роль для цього відіграли прокурори у справі Ольга Ярова і Вадим Сидоренко. 

Багато їхніх дій свідчили про ймовірне “зливання”. Спершу вони передали справу до Печерського райсуду Києва, хоча мали б одразу скерувати її до суду у Запоріжжі. Таким чином справа вісім місяців без руху пролежала у столиці, після чого Печерський райсуд відмовився її слухати.

Також прокурори довго не надавали суду один із найважливіших доказів — банківську виписку, яка підтверджувала використання Сиваком коштів не за призначенням. Тільки після нагадування ЦПК вони це зробили. 

Прокурорка Ярова чомусь не намагалася через суд відсторонити Сивака від виконання обов’язків. Вона також різко “передумала” оскаржувати занадто м’який запобіжний захід директору ЗТМК.

У вироку юристи Центру протидії корупції (ЦПК) теж знайшли чимало грубих порушень.

Почнімо з того, що суд взяв до уваги висновки псевдоекспертиз, проведених на замовлення адвокатів Сивака. 

Також судді не взяли до уваги один із найважливіших доказів, про який вже йшлося вище — банківську виписку. Пояснили це тим, що виписку вилучили з банку з порушенням строків. Хоча пізніше її отримали в законний спосіб, але суд навіть не захотів її розглядати.

Не менш кричущим порушенням була взагалі участь цих суддів у справі. Одна із членів колегії, Нінель Марченко, заявляла, що їй пропонував хабар співробітник ЗТМК. Це стовідсотковий привід для відводу суддів і прокурори намагалися цього добитися. Але колегія в цьому проблеми не побачила і процес продовжився.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності