АНОНС – Марш невідомих суддів – ВККС засекретила інфо про кандидатів до Верховного суду

Активісти вимагають від членів ВККС виконати пряму норму закону та негайно, до початку співбесід, опублікувати суддівські досьє кандидатів, які беруть участь у конкурсі до Верховного суду.

У середу, 1 березня о 10.00 під будівлю Вищої кваліфікаційної комісії суддів (вул. Механізаторів, 9) відбудеться Марш невідомих суддів. 

Активісти, перевдягнені у суддівські мантії  з масками (балаклавами), що закривають обличчя та пустими папками замість їх повних досьє, влаштують під стінами ВККС “марш невідомих” та вимагатимуть від Комісії невідкладно забезпечити доступ до суддівських досьє всіх без виключення кандидатів.

Це було закріплено в законі для того, щоб члени Громадської ради доброчесності, журналісти, адвокати, правозахисники могли всебічно оцінити майбутніх суддів та повідомити Комісію про їхню недоброчесність та кривосуддя.

Громадські активістів вимагатимуть від членів ВККС виконати пряму норму закону та негайно, до початку співбесід, опублікувати суддівські досьє кандидатів, які беруть участь у конкурсі до Верховного суду.

Перед акцією відбудеться прес-брифінг за участі:

  • Романа Маселка, Автомайдан, член Громадської ради доброчесності
  • Віталія Шабуніна з  Центру протидії корупції
  • Галини Чижик, кампанія ЧЕСНО.Фільтруй суд!, член Громадської ради доброчесності
  • Тараса Шевченка з Руху ЧЕСНО, кампанія ЧЕСНО.Фільтруй суд!

Конкурс на посаду суддів Верховного суду добігає кінця: за законом, Вищий суд має запрацювати з квітня. Проте, Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка відповідає за конкурс, утаємничує суддівські досьє претендентів на посади у новостворений суд та не публікує їх на своєму сайті, як того вимагає закон.

Голова ВККС Сергій Козьяков відмовляє представникам з Громадської ради доброчесності та журналістам у доступі до вивчення суддівських досьє. Козьяков не приховує того, що інформація, яка є критично важливою для оцінки майбутніх суддів Верховного суду, буде оприлюднена у повному обсязі вже після завершення конкурсу, коли не матиме жодного значення та не вплине на результати відбору.

Нагадаємо, наразі триває конкурс на зайняття 120 посад у 4 касаційні суди у складі Верховного Суду. Ці судді призначатимуться довічно та матимуть зарплату понад сто тисяч гривень. 75% учасників конкурсу – чинні судді. Як і кого вони судили за часів Януковича та під час Революції Гідності – невідомо, оскільки їхніх повних досьє немає у відкритому доступі.  

Дізнатися, чи відповідають чинні учасники конкурсу професійним та морально-етичним якостям найвищої в країні судової інстанції – неможливо, адже біографії та анкети цих суддів засекречені членами Вищої кваліфікаційної комісії і до суддівських досьє не підпускають громадськість.

Активісти упевнені, що ВКСС утаємничила суддівські досьє тому, що “переможці” прозорого та публічного конкурсу наперед відомі та узгоджені у найвищих кабінетах влади. І, за умов неупередженої перевірки та оцінки цих кандидатів, їх шанси стати суддями Верховного суду – мізерні. Так, нещодавно у медіа з’явився список начебто узгоджених із Банковою кандидатів, яких ВККС рекомендовано призначити суддями за результатом конкурсу.

Контакти: 067 550 15 70, o.ustinova@antac.org.ua, 067 622 71 12, peklun@gmail.com

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності