АНОНС – Комітет Костіна планує провалити перезавантаження Вищої кваліфкомісії суддів

У середу, 28 квітня, о 15:00 відбудеться засідання Комітету з питань правової політики, на якому депутати планують проголосувати до другого читання законопроєкт №3711-д щодо Вищої кваліфкомісії суддів (ВККС). 

ВККС – це суддівський орган, який відповідає за добір та оцінювання суддів. Вища рада правосуддя, своєю чергою, є ключовим органом в судовій системі, що приймає остаточне рішення щодо суддівської кар’єри. Наразі до ВРП багато запитань, громадські активісти вимагають негайної реформи цього органу.  

Нагадаємо, що взимку голова комітету Андрій Костін разом з народними депутатами таємно переписав цей законопроєкт до першого читання, проігнорувавши усі ключові застереження Венеційської комісії. А згодом, виступаючи з парламентської трибуни, Костін відверто брехав про те, що рекомендації міжнародних партнерів у тексті законопроєкту було враховано. 

Костін разом з іншими “Слугами” подав кілька поправок до законопроєкту, які покликані виправити шкоду після переписування законопроєкту під час першого читання.   Депутати пропонують посилити конкурсну комісію, яка має відбирати майбутніх членів ВККС, та передбачити, що саме конкурсна комісія, а не Вища рада правосуддя, до якої є чимало питань, затверджуватиме правила проведення конкурсу. 

Однак ключовим залишається питання, чи матимуть незалежні експерти, номіновані міжнародними організаціями, визначальний вплив на рішення конкурсної комісії. Поправки Костіна дозволяють суддям блокувати будь-які рішення конкурсної комісії, а отже завдання сформувати доброчесну ВККС за таким сценарієм буде провалено.  

“Вже завтра на комітеті ми побачимо, чи намагається Костін обдурити міжнародників і Зеленського. Якщо він піде цим шляхом і законопроєкт приймуть в редакції без вирішальної участі міжнародників, Зеленському доведеться законопроєкт ветувати, інакше він втратить довіру міжнародних партнерів до своїх обіцянок”, – коментує експертка Центру протидії корупції Галина Чижик. 

Зауважимо, що в України є зобов’язання перед Європейським Союзом. Меморандум з ЄС, який Верховна Рада ратифікувала 12.08.2020, передбачає “створення нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів України шляхом прозорої процедури відбору, що проводиться Конкурсною комісією з міжнародною участю”. 

Детальніше аналіз поправок до цього законопроєкту читайте за посиланням.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності