АНОНС — Антикорупційний комітет Ради розбиратиметься зі справою Бахматюка, яку “зливає” Венедіктова

У середу, 8 липня, на засіданні Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики розглянуть питання кримінальної справи щодо Олега Бахматюка, якого підозрюють у розкраданні 1,2 млрд грн власного банку “ВіЕйБі”. Цю справу намагається “злити” генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

Початок засідання: 12:00

Справа Бахматюка щодо банку “ВіЕйБі” є однією з найрезонансніших, а збитки оцінюють у 1,2 млрд грн. На засіданні Комітету будуть присутні представники Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Офісу Генерального прокурора. 

Генпрокурорка Ірина Венедіктова докладає чимало зусиль, аби “злити” цю справу. Два тижні тому вона виконала незаконне рішення Печерського районного суду, який зобов’язав скасувати відновлення справи ексзаступником генпрокурора Віталієм Каськом. Іншими словами: фактично закрити справу.

Раніше вона шукала шляхи передачі справи до СБУ, хоча це прямо заборонено законом: справа підслідна виключно НАБУ, а справи, які розслідує Бюро, не можна передавати іншим органам. Вона також тиснула на САП, вимагаючи матеріали справи. Втручання генпрокурора в роботу САП, до речі, теж прямо заборонено законом “Про прокуратуру”. 

А Бахматюк, тим часом, продовжує інформаційну кампанію проти антикорупційних органів. Якщо раніше він збирав “акції” виключно проти директора НАБУ Артема Ситника, то зараз тисне і на САП, вимагаючи закриття справи.   

Також на засіданні Комітету розглянуть інше важливе питання. Депутат Верховної Ради від “Слуги народу” Олександр Ткаченко ще у січні зареєстрував законопроєкт про внесення змін до закону “Про запобігання корупції”, якими пропонує дозволити рядовим тюремникам, рятувальникам, пожежникам, а також поліцейським будь-якого звання займатися іншою оплачуваною діяльністю і бізнесом. 

Примітно те, що дозволити займатися іншою оплачуваною роботою і підприємництвом депутат пропонує тільки рядовим кримінально-виконавчої служби і органів та підрозділів цивільного захисту. Що стосується поліцейських, то Ткаченко не конкретизує, чи йдеться лише про рядових. Тож фактично займатися бізнесом зможе і начальницький склад, тобто полковники поліції, генерали тощо.

Законопроєкт дуже корупційно ризикований, адже виникне висока ймовірність використання поліціянтами, тюремниками чи іншими службовцями своїх повноважень для особистого заробітку. Проблему низьких заробітних плат потрібно вирішувати економічними інструментами та ефективною боротьбою з корупцією, а не перекидати її на плечі службовців”, — коментує законопроєкт юрист “Центру протидії корупції” Денис Свириденко.

Завтра Комітет вирішить, чи рекомендувати депутатам голосувати за законопроєкт у першому читанні. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності