Аналіз законопроєкту Зеленського щодо судової реформи: суперечить меморандуму з МВФ і дає повний контроль ВРП

22 червня Президент зареєстрував у Парламенті законопроєкт №3711 про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування. Однак законопроєкт повністю суперечить вимогам Міжнародного валютного фонду, які викладені у затвердженому 9 червня меморандумі.

Виконання цієї умови Меморандуму є передумовою отримання наступного траншу від МВФ, а отже через цей законопроєкт Україна може втратити кілька мільярдів доларів допомоги. 

У нещодавньому підписаному Меморандумі з МВФ українська влада взяла на себе зобов’язання оновити Вищу раду правосуддя – ключовий орган, відповідальний за добір і звільнення суддів. Меморандум передбачає створення незалежної комісії з міжнародними експертами в складі, яка має провести перевірку членів ВРП на відповідність закону і критеріям доброчесності та ініціювати їхнє звільнення. 

Натомість, Президент в своєму законопроєкті пропонує, щоб рішення, чи звільняти членів ВРП, приймала сама ВРП – за таке рішення має проголосувати щонайменше 14 членів ради. Про створення незалежної комісії з міжнародниками у складі в законопроєкті ні слова. 

“Зеленський знову встає на ті самі граблі і навіть не вчиться на власних уроках. Адже його перша спроба реформувати суди провалилася з тріском у січні цього року саме через Вищу раду правосуддя. І зараз президент знову дає нереформованому органу всі повноваження на реформування судової системи, що навіть звучить абсурдно. Лише з аналізу законопроєкту зрозуміло, що в Офісі президента не хочуть ніякої судової реформи, яку обіцяли виборцям”, – коментує експертка Центру протидії корупції Галина Чижик. 

Президентський законопроєкт повністю віддає формування нової кваліфкомісії суддів в руки нереформованої ВРП. Саме ВРП визначатиме правила проведення конкурсу. Крім того, якщо раніше до складу конкурсної комісії могли увійти лише ті міжнародні експерти, які допомагали відбирати суддів Вищого антикорупційного суду, то зараз фактично будь-яка міжнародна чи іноземна організація, яка працює в сфері правосуддя чи боротьби з корупцією, зможе запропонувати будь-яку особу, а ВРП отримає право обирати. Зрозуміло, симпатії ВРП будуть на боці “ручних” експертів. 

Більше того, можна припустити, що відбором членів конкурсної комісії взагалі керуватиме скандальний голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк. Відповідно до тексту проєкту, якщо Рада суддів чи міжнародники не запропонують осіб, тодо це повноваження переходить до Уповноваженого ВРУ з прав людини. Варто нагадати, що рік тому НАБУ оприлюднило записи з кабінету голови ОАСК Павла Вовка, який ймовірно стверджував, що контролює Уповноважену Людмилу Денісову, і може забезпечити призначення нею потрібних людей.

Законопроєкт утверджує статус ВККС як “сировинного” придатка ВРП – самостійно ВККС не зможе провести жоден процес в межах добору чи оцінювання суддів, адже більшість рішень має погоджувати з ВРП. Такі важливі документи як порядок проведення оцінювання суддів/кандидатів і методику оцінювання результатів взагалі має затверджувати ВРП. 

Також законопроєкт містить норми, які стосуються Верховного Суду і Верховного Суду України. Скандальна норма про кількість суддів Верховного Суду вилучається з закону, тепер таку кількість визначатиме своїм рішенням ВРП. Судді Верховного Суду України мають бути зараховані до штату Верховного Суду і впродовж року мають пройти кваліфікаційне оцінювання, яке їхні колеги з Верховного Суду вже пройшли під час конкурсу. 

Нагадаємо, минулої осені парламент ухвалив законопроєкт про судову реформу авторства президента Зеленського. Проте, жодних змін закон не приніс: спочатку реформу заблокувала Вища рада правосуддя, а в березні Конституційний Суд скасував ключові її положення. 

***

Шановні журналісти! 23 червня у рамках підготовки до Zero Corruption Conference_, ми проведемо обговорення «Час для реальної реформи судової влади в Україні». 

Основна спікерка – пані Віце-президент Єврокомісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова

Наші доповідачі:

  • Еммануель Матіас, заступник начальника відділу групи фінансової доброчесності, МВФ
  • Денис Малюська, міністр юстиції України
  • Томас Маркерт, секретар Венеціанської комісії
  • Андрій Костін, голова Комітету з питань правової політики Верховної Ради
  • Михайло Жернаков, голова правління Фундації DEJURE

Модератор – Галина Чижик, експертка судової реформи ГО “Центр протидії корупції” 

Вступне слово – Дар’я Каленюк, виконавча директорка ГО “Центр протидії корупції”, співзасновниця Zero Corruption Conference

Лінк для безкоштовної реєстрації у конференції (будь ласка, заповніть форму до 20:00, 22 червня): https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_PwaJEF7eQ86dGQDMRp_VGg 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності